In de tweede helft van de achttiende eeuw gaat de bevolking van Limburg, het Rijnland en Vlaanderen gebukt onder armoede en honger. Gedwongen door de honger trekken groepen mensen eropuit om voedsel te stelen daar waar het te halen valt, bij grote boerderijen, bij rijke abdijen en bij bierbrouwers. Ze worden de Bokkenrijders genoemd, omdat ze zich ’s nachts op de rug van duivels, in de gedaante van bokken, door de lucht zouden verplaatsen. Ze vechten tegen het onrecht, stelen van de rijken en geven aan de armen. Chirurgijn Joseph Kirchhoffs zag als arts op het platteland de ellende van de hongerende mensen en stervende kinderen. Hij trok zich hun lot aan en probeerde dit ten koste van alles te keren.
Ton van Reen schrijft romans, jeugdromans en kinderboeken. Sociaal bewogen schrijver als hij is, verdiept hij zich graag in de geschiedenis van de Bokkenrijders. Zijn klassieke roman De bende van de Bokenrijders werd verfi lmd tot televisieserie en werd meervoudig bekroond. Zijn boek Het Wolvenpak gaat over de Bokkenrijders die optraden in Limburg en die werden berecht in kasteel Hoensbroek.
In De kapitein van de Bokkenrijders gaat hij dieper in op het leven van dokter Kirchhoffs, de legendarische arts uit Kerkrade/’s-Hertogenrade, die nog altijd voortleeft in de vele verhalen die over hem de ronde doen.
Tekst: tonvanreen.nl
Heb het boek gelezen en daarna digitaal geschreven en als pdf opgeslagen
Mooi en interessant verhaal.
A. Scholl.