Geboren in 1946 heb ik de jaren vijftig bewust meegemaakt. Ik woonde met mijn ouders en twee broers op Molenberg. Het brood werd bezorgd door bakker Friets, die met paard en wagen helemaal uit Eys kwam. Ook melk en ander zuivel werd met paard en wagen bezorgd. De kolen kwamen van kolenboer Piet Snijders uit de Joost van Vondelstraat.
Voor het keukenfornuis, een voor die tijd vrij luxe Kuppersbusch, werd hout en slam gebruikt. Als ik het goed heb was deze slam een restproduct van de kolenwasserij van de mijn. ‘s winters bevroor dat omdat het buiten lag en dan moest je er eerst met een houweel brokken van kappen. In die tijd werd nog veel petroleum gebruikt. Dat werd door mijn opa Groenen van de Schaesbergerwg met een duwwagen door heel Heerlen bezorgd. Op die kar lag een vat met 150 liter petroleum. De hele dag trok opa met zijn kar door Heerlen, 6 dagen in de week door weer en wind.
Ik sliep met mijn oudere broer Harrie in een tweepersoonsbed. In de winter was het sport om tegen de muur te mogen liggen want daar liep de schoorsteen van de buren door(lekker warm). Op onze kamer was het zo koud dat de ijsbloemen op het raam stonden.
Als je dan ‘s morgens wakker werd liep je snel op je blote voeten over het koude zeil naar beneden in de hoop dat het daar warmer was en de kachel ‘s nachts niet stiekem was uitgegaan. Als ontbijt kreeg je niks want je moest eerst in de kerk de hostie halen. Onderweg kwamen we langs bakkerij Pelt op de Kerkraderweg. Dan rook je het vers gebakken brood en het water liep je in de mond.
Terug uit de kerk kwam de pan met uitgebakken spek op tafel. Daar sopte je dan stukjes brood in. Heerlijk! Dan naar de broederschool. De eerste 2 jaren zat ik in het gebouw van de broederschool, daarna op diverse andere locaties. Het laatste jaar zat ik op de pas geopende Don Sartoschool aan de Voskuilenweg. Bij de opening van de school had ik de eer om een toespraak te mogen houden voor o.a. de toenmalige burgemeester, uiteraard in het “plat”.
Als je thuis kwam werd huiswerk gemaakt. Daarna was er niet zoveel te doen. Je speelde buiten en ‘s avonds zat je met zijn allen gezellig bij de radio. Op bepaalde dagen in de week was er een hoorspel op, bv Paul Vlaanderen of Marie Antoinette. Een vriend van mijn oudste broer Otto. Harrie Cremers maakte voor ons de eerste platenspeler. Veel meer dan een elektromotor met een arm en element was het niet maar wat waren we trots dat we platen konden draaien! ( Harrie zou later hoofdredacteur van de rtv-showpagina van het Limburgs Dagblad worden)
‘S woensdagsmiddags waren we vrij van school. We gingen dan vaak naar de hei, gelegen tussen Molenberg en Schaesberg. We stookten vuurtjes die we aanstaken door een vergrootglas boven een stuk papier te houden, net zolang tot het brandde. We legden aardappels in het vuur om te poffen. Ik proef nog die heerlijke zoete smaak nadat je de zwarte harde schil eraf had gepeld. We moesten wel uitkijken voor de jongens uit Schaesberg, de zg. Sjaaspieken. Als die ons zagen was er mot. We beschoten elkaar met zg.”katteflietsjen”,kattepulten gemaakt van de vork van een tak. Hier werd een vierkante rubberen inmaakring met in het midden een stukje leer vastgemaakt. Stenen genoeg van het nabijgelegen mijnspoor. Het ging er vaak ruig aan toe en een gat in iemands hoofd kwam vaak voor. We trokken terug op ons eigen terrein, het zg. “stort” aan de Voskuilenweg. We noemden dit het stort omdat op deze plaats de vuilniswagens van de gemeente hun lading losten. Het plan was om een weg aan te leggen van Molenberg naar Schaesberg en het vuilnis werd gebruikt om de weg op te hogen. Deze weg is er echter nooit gekomen.
Vijftig meter verder zou een nieuwe kerk worden gebouwd, de latere pius-x kerk. Er werd een bouwpastoor aangesteld, pastoor Corbeij. Elke zaterdag werden door de schooljeugd lege flessen opgehaald met een vrachtwagen. De opbrengst ging naar het fonds voor de kerk.wat was “ons” gedeelte van de wijk Molenberg trots op zijn nieuwe moderne kerk!
Na deze vrij zorgeloze tijd (we zitten dan inmiddels in 1959) begon het serieuze leven. Ik ging naar de (ook al nieuwe) St.Henricusmulo aan de Schimmelpenninckstraat in Meezenbroek. Nu was het echt tijd om te studeren. Ook een mooie tijd trouwens. Ik maakte er samen met Jo Havenith uit Bocholtz een stripverhaal voor de schoolkrant; Jo tekende de illustraties en ik schreef de tekst.
Dat laatste jaar van de vijftiger jaren zal ik niet gauw vergeten. Rond die tijd kregen we onze eerste tv. We hadden een draaibare antenne met maar een element op het dak. Die werd bediend door een zg.”klok” die op de tv stond. Met een draaiknop kon je de antenne in de juiste richting draaien. Met dit vrij nieuwe medium maakten we ons op om te beginnen aan de nog veel meer veranderingen brengende jaren ’60. Een era van kolen, houtstoken, paard en wagen, het volledig ontbreken van computers voor dagelijks gebruik en een compleet gemis van sociale media liep ten einde.
Ik hoop dat ik u een plezier heb gedaan met deze bijdrage. Ik heb u graag deelgenoot laten worden van mijn herinneringen aan de jaren ’50 van de vorige eeuw. Wellicht tot later…
Wat leuk, dat ik hier iets teruglees van mijn opa.
Opa Groenen, de vader van mijn moeder Miny Leblanc.
Woon zelf nu zo’n 25 jaar in Alkmaar, om altijd weer leuk om vroegere tijden te herbeleven.
Bij opa op de verjaardag, veel klein kinderen. Altijd lekker vlaai, in de keuken de geur van potroleum. Naar het toilet via buiten. Peter Leblanc
Ook ik heb mijn jeugd doorgebracht op de Molenberg. Wij woonden t.o. de O.L. Vrouwe van Lourdes Kerk. Bovenaan de S-bocht (Justus van Maurikstraat) Wij hebben daar van 1950 tot 1970 gewoond en met veel plezier. Een mooie groene buurt met veel ruimte vooral voor kinderen. Een speel(kerk)plein aan de overkant, het ‘houten keetje’ stukje bos tegenover ons huis. Rolschaatsen, hinkelen, touwtjespringen, stoepranden, steppen in de zomer en schaatsen en niet te vergeten sleeën in de winter. dan knoopten we de sleeën aan elkaar vast en vanaf bovenaan in de van Alphenstraat via de S-bocht helemaal naar beneden tot de Molenberglaan. Fantastisch… En s’avonds als de kinderen naar binnen moesten gingen de vaders en moeders ook nog even van de winterpret genieten. Waar ik ook goede herinneringen aan heb zijn de processisies in het voorjaar. Dan werd de straat versierd met vlaggetjes aan een paal en voor de kerk wer er een altaar gebouwd waar de mis buiten wer opgedragen. Na de mis werd het leeg gehaald en konden wij de rest van de dag op het altaar spelen. De Molenberg had in de jaren 50/60 ook een goede winkelkern. 2 Bakkers Pelt en Lemaire, de Gruyter, Huessen de 1e zelfbedieningszaak, de legendarische Magneet die alles verkocht, het postkantoor waar ik menig keer de kousen van mijn moeder bracht om de ladders op te laten halen voor een dubbeltje. De fotograag die elke maand wel weer een mooi bruidspaar in de etalage had staam En Vonhoff waar onze 1e tv werd gekocht en later een volautomatische wasmachine…Leuke website is dit zeker om weer eens wat herinneringen op te halen. Inmiddels woon ik al weer bijna 40 jaar in de omgeving van Haarlem maar ik had de Molenberg niet willen missen.
Marja Oomen
de magneet was geen zelfbediening. daar wist alleen de vrouw waar alles stond . zelfs haar man vond daar niks terug.
en op de kerkrader weg stuk hogerop was swinkels die een stuk groter was als de magneet. in de karel van den oeverstraat was de vivo van ome jan van de held en de coop. de molenberg had in die tijd heel veel winkels, spar, vivo.
hoi Marja. Wat een leuke reactie! Jij weet je ook nog heel veel te herinneren over de Molenberg.Het Houteketenbosje was een geliefd speellterrein in mijn jeugd. De elektrozaak heette overigens Vondenhoff. Ook ik kocht daar mijn eerste tv, uiteraard een zwart-witgeval. Weliswaar tweedehands maar wat waren we er blij mee. Wat zijn de tijden veranderd he. Groetjes. Ton.
Hallo Ton,
Inderdaad heette die zaak Vondenhoff..maar ja het is ook al zo lang geleden. zij verleenden een service die wij vandaag de dag niet meer kennen. Als de tv op zaterdagavond niet deed kwam dhr Vondenhoff persoonlijk kijken wat er aan de hand was. En vaak bleek het niet de tv maar de antenne te zijn die wij toen nog op de daken hadden!
Ook wil ik nog Piet Haan vermelden, de fietsenmaker op de Kerkraderweg, Garage, ik meen Stein en daar tegenover kapper Voncken waar we op woensdagmiddag geknipt werden. Hij had altijd de nieuwste stripverhalen, dus maar hopen dat je lang moest wachten.
Leuke tijd!
Hello Marja. Nice to read all this information. One of the boys (I think Hans??) of de Haan garage drove me (with my parents) to the airport Schiphol in August 1966. Did you have any brothers as I can remember the name Oomen. I used to be in the Kerk-koor” with Herman Souren. Good memories. We often used to play soccer opposite plein of the Kerk. What was the name of the people that lived on the corner opposite the KerK? I can remember the name Pedro?? Groetjes van Dunedin New Zealand. Paul
I just remembered it was Hans Stein from the garage that took me to Schiphol as they offered this kind of service.
Hallo Paul dat was Jongen (Wethouder)die woonden er.Giel was een vriend van ons Pedro was zijn broer.Zij waren met zovelen ik weet niet hoeveel.Wij stonden vaak op het kerkplein te voetballen, ook tussen die twee bomen( dat was de goal)voor hun huis.Wat een tijd Paul en nog bedankt voor de mooie foto,s van ons beiden en jouw familie in Dunedin Vele Groetjes Rudie.
Hallo,
Doordat ik wat zocht betreffende de Molenberg op jullie
site terechtgekomen.Enig al die verhalen.
Ben zelf ook op de Molenberg geboren en getogen en heb ook een ,,Molenbergse,, man.
Woon sinds we getrouwd zijn al 43 jaar op Heerlerbaan.
Toen ik de verhalen las over het winkelaanbod op de Moleberg realiseerde ik me hoeveel winkels er eigenlijk
wel waren in de jaren 50-60.
Ik heb me er eens in verdiept en kwam tot 59 stuks.
Mogelijkerwijs dat ik er nog wel een enkele vergeten ben.
Alleen al op de kerkraderweg waar ik toendertijd woonde telde ik er al 35.
Bovenaan de Kerkraderweg/J.Campertstr.
kruidenier Voncken-Swinkels tevens ventte Wiel
met zijn VW busje de melk uit.
Daar naast Bep Kemp kruidenierswaren en groente,
later antiekwinkel.
Rookwaren Hueber en daarnaast woonde kleermaker
Morsinckhof die o.a. de uniformen voor politie en brandweer maakte.
Ton Dicker herenkapsalon en de vrouw van Ton Dicker welke de damessalon had.
Dan Doortje Swinkels uiteraard bij een ieder van de Moleberg bekend.
Naast Doortje haar broer Theo die gordijnen,vloerbedekking enzv verkocht later is dit de Chrisly Bar geworden.
Bakker Pelt,
Jan Boon timmerwerkplaats en begrafenisondernemer,
Merkelbach frietjes en ijsjes van Sibema
Vissers ,kruidenierswaren,groente en autorijschool
Bakker Lemaire
Op de hoek het Jaminwinkeltje
Aan de overkant fotgraaf Dolf
daarnaast bakkerij Cremers.
De gruyter.
slijterij Otten
Ben Heuschen
Kapper Hambuckers
Cafe Verwijlen
Het friete kot van Hein Hamers
Hotel-cafe Wilhelmina
Kapper Voncken
schoenmakerij Tackenberg
Cafe Schiffers
Garagebedrijf Steins en hun kleine winkeltje
de Magneet
Kledingzaake Fijneman
Hillen Janssen porselein.speelgoed e.d.
Corry Frankort fotozaak
Meertens juwelier
Vondenhoff
postkantoor
Piet haan fietsen
Als je er over na denkt hoefde onze ouders in principe
voor niet veel spullen naar de stad want er was op Molenberg aan zaken heel veel voorhanden.
En nu kom ik met enige regelmaat mensen van Molenberg tegen in de winkels van Heerlerbaan
omdat het wnkelaanbod op de Molenberg toch aan de mininieme kant is.Alhoewel ik eerlijkheidshalve moet toegeven dat in de afgelopen jaren het winkelaanbod op Heerlerbaan ook een stuk minder is geworden.
Ik blijf de site zeker volgen want een hoop onderwerpen zijn ook mij zeer zeker bekend uit mijn jeugd
Groetjes Sonja Knubben-van Heur
Meertens juwelier was voorheen
juwelier Zupanc en deze had twee dochters
Voor iets dat op de Molenberg misschien niet te koop was ging je naar Héjele!
Dat was echt iets heel anders dan d’r Mueleberg…
Groet, Peter.
Gingen jullie te voet door het Aambos of langs het sanatorium?
Of waren jullie rijk en namen de bus van de LTM ?
Het is mooi om de terug te denken.
Ik heb op de broederschool gezeten bij broeder arnold.
ik kan mijn nog kruidenier mevr swinkels en de magneet herinneren bij magneet haalde ik altijd de candy rotsjes met een touwtje eraan .we gingen in de winter sleeën,hofdijk af met onze buren fam klok.
Ja Theo, tijden veranderen! Ik kan me nog herinneren dat jullie in de Jacob van Maerlandtstraat woonden.
Groetjes, Ton.
ja theo waar je vader over heerlijke bamie en nasie goreng verkocht .
De straat waar al die kastanjebomen stonden met tamme kastanjes!
Als ik laat uit school kwam had ik mijn zakken vol met kastanjes, om op de houtkachel thuis te poffen
Geweldig! Die opsomming van detailhandels op de Molenberg! Voornamelijk gevestigd aan deJoost van de Vondelstraat en Kerkraderweg.
Ik mis er maar een paar: drogist van der Mullen, dameskapper Zenden.
Een lampenwinkel, kruidenierszaak De acooo.
Een bakker die Bums brood had, ik geloof de ODB. In die straat ook een Spar kruidenier.
Last but not least het hoedenwinkeltje van mijn tante Anni Demarteau. Zij moest het vooral hebben van de comminikantjes en hun moeders. Wie kocht daar niet de witte handschoentjes, de sluier met witte diadeem voor de processie?
Mijn tante was ook bedreven in het zelf maken van modieuze grote dameshoeden die lang heel erg in de mode waren.
Piet Boon was bedreven op een ander vakgebied: hij maakte zelf doodskisten, in de gewenste uitvoering,
Als kind vonden wij die uitgestalde doodskisten achterom doodeng. Toch lokte het om daar even te kijken, op weg van de Kleuterschool naar huis. Een wandeling van een klein half uurtje, toen deden we dat nog gewoon alleen en te voet.
Om nog even aan te vullen: de vergeten winkels zijn nog de kruidenierszaak van Wiel Eijgelshoven later overgenomen door de dochter Mia. daarnaast Slagerij Heusschen. Dit waren broer en zus van elkaar. Deze waren gelegen op de hoek van Potgieterstraat/ Bilderdijkstraat
Oh en dan hadden we het snoepwinkeltje “der köster” hoek Da Costastraat / Tollenstraat. Een schoenmaker woonde er net achter in de Da Costastraat. Op het Dr Schaepmansplein was een kruidenierswinkeltje en ertegenover Slagerij Ben Heuschen.
Om nog even aan te vullen: de vergeten winkels zijn nog de kruidenierszaak van Wiel Eijgelshoven later overgenomen door de dochter Mia. daarnaast Slagerij Heusschen. Dit waren broer en zus van elkaar. Deze waren gelegen op de hoek van Potgieterstraat/ Bilderdijkstraat
Heb je misschien de familie Martinot gekend, Ton?
Vader, moeder, dochters Gerrie en Leni en zoon Rob.
Groetjes, Bert.
De familie Martinot kwamen direct na de oorlog bij ons in de Tollensstraat
wonen. Rob is daar geboren. we hebben veel samen gespeeld en zijn met elkaar opgetrokken tot ze verhuisden naar Meezenbroek.
Met Lenie heb ik veel later via e-mail kontact gehad maar ik ben dat adres kwijt. Je kunt het via google proberen de naam is Lenie Haak-Martinot. zij was jong weduwe geworden en had vijf kindern.
Gerry heeft een hersenbloeding gehad maar begon toen op te knappen.
Rob woonde in valkenburg en zat erg met zijn longen. Lenie trok zich
zijn lot aan maar het was een aflopende zaak. Het adres heb ik destijds via de website “Klasgenoten gevonden”
Groeten,
Ernest.
Hallo,
Mijn naam is Adri Walraven. Rob Martin is overleden. Met Lenin Haak heb ik nog contact via Facebook. Zij woont nu in Veendam. Met har overleden man
Linux heb is nog gediend bij de mariniers. Wij waren vrienden. Helaas is hij veel te vroeg overleden.
Adri Walraven
twalraven@home.nl
hoi Bert. Nee, deze familie ken ik niet. De naam Martinot zegt me niets. Groetjes. Ton
Hallo allemaal,
Heel toevallig ontdekte ik vandaag deze site.
Ik heb gewoond vanaf 1954 tot en met 1980 in de Hofdijkstraat. Het initiatief om te reageren en om weer herinneringen op te halen over het wel en wee, het leven op de Molenberg, vind ik hardstikke leuk.
Ik heb best nog veel herinneringen aan vroeger en zal deze de komende kerstdagen eens op een rijtje zetten en dan op de site plaatsen.
Voor iedereen fijne feestdagen!
Ton Hotterbeekx
Ben benieuwd Ton. Leuk dat je reageerde. De Hofdijkstraat betekende voor veel Molenbergers vooral veel sleeen in de winter. Jij zult dan de familie Malherbe ook wel kennen he. Groetjes. Ton.
Wat een leuke site; ook toevallig ontdekt. Alle verhalen zo herkenbaar. Wij woonden in de Van Alphenstraat. De Molenberg had toen inderdaad nog veel winkels, ook bakker Cremers en hotel Wilhelmina en de Gruyter, de Eda, de verfwinkel en de bibliotheek in de Van Vondelstraat! Ik zat op de Broederschool, mijn zussen op de Mariaschool. Veel gespeeld in het bosje naast de S-bocht.
Zo veel herinneringen, misdinaar, pastoor Cox, kapelaan Rademakers, ’s winters schaatsen op het schoolplein van de Broederschool, etc etc.
Groetjes, Loek Pannemans
Hello Loek. I remember the Pannemans. Did you have two sisters??? Van Alphen Straat was just abive the Houten Keetjen bos?? Groeten van Dunedin, New Zealand. Paul Dirks
Hi Loek, I think I remember the sisters names as Connie and Toni?
Hallo Loek, Jullie waren onze achterburen. Ik kan het me nog heel goed herinneren. Jij had meen ik nog 1 broer en 2 zussen. Onze ouders kenden elkaar ook goed. Badmintonnen was jullie hobby en als ik het goed heb, was 1 van je zusjes een hele goede. Zij heeft het mij nog geleerd. Wij, mijn broers (Henk, René, ik en mijn moeder still alive) wonen al lang niet meer in Limburg allemaal in NH Haarlen en omstreken.
Hoop dat het met je en familie goed gaat.
groetjes
Marja Oomen
Hallo Loek,Ik kan me nog goed heriineren dat we ijs glijbanen maakte naast de kerk en kaplaan Meertens danaltijd goed mee glijden,ook het aan elkaar binden van de sleein in de winter en dan de s,bocht af.ik weet dat er vaak soms mensen om gereden met die sleein en dan hun been of iets braken .Wat een pret hadden we toen.
Dank voor de reactie Loek. Leuk om te horen hoeveel herinneringen er boven komen bij
( oud )-molenbergers. Groetjes.
Pietje Snijders de kolenboer , wie kende hem niet. En dan Jan Hoenjet de andere kolenboer met de toen al antieke vrachtwagen . Kipper met handbediening . En dan onze “loemelenbooer”Borghans dacht ik uit Schandelen , voor een todje een stukje speelgoed en jazeker de olieman met het vat petroleum op zijn handwagen . En wie kent de roep “knienevelleh”nog ? Direct na de kerst was zijn hoogseizoen ! Voor 2 kwartjes je konijn in het slachthuis
laten slachten en vervolgens in een schone kussensloop mee naar huis nemen.In de Staringstraat bij de buurtvereniging “de Molen “genieten van Rin Tin Tin sávonds in het donker . Of op het Schaepmanplein de filmvoorstellingen verzorgd door Persil en Omo vanAf een spierwitte vrachtwagen om klantjes te winnen! In de buurt , G.gezellestraat “berglopen”zelfs de ouders deden mee .Kortom de 50 er jaren waren oergezellig voor de opgroeiende jeugd .
Mijn Opa Anton (Toon) Suppers werkte voor Hoenjet. Ik herinner de blauwe Bedford truck waar hij de kolen mee leverde. Als we hem heel soms tegenkwamen viste hij soms een dubbeltje uit zijn heel zwarte geldbuidel. Dan was het feest en een snelle run naar de Magneet.
Wat grappig deze herinneringen allemaal.
Ik zat bij de dochter van Hoenjet, Ellen, in de klas op de lagere school, Sint Theresia.
Familie Hoenjet woonde naast mijn vriendin Marleen van Duuren.
Wat een leuke teksten, ook ik heb mijn jeugd doorgebracht op de molenberg. De kerk zien bouwen, de Don sartoschool zien bouwen op een lokatie waar in 1955 eenvliegtijgje was neergestort. De noodkerk eerst in de gemeentewerkplaats en later in de kelder van de nieuwe school. Het school lied van de Don Sartoschool, ……. langs het miljoenenlijntje,met zijnmiljoenentreintje,ligt een school……. verder weet ik het niet meer.
De Vossekuil zien bouwen met zijn problemen. inmiddels is de kerk al gesloopt, de school niet meer als school in gebruik zoals ik gehoord heb,de Vossekuil gesloopt maar nu veel nieuws gekomen. ik moet eens in mijnfotoarchief duiken en wie weet wat ik ar nog tegenkom.
Mooi allemaal die jeugdherinneringen. en niet te vergetende namen vanpersonendie reageren. er zijn voor mij welbekende namen onder. wie wat wat ik hier nog tegen kom.
Hallo Miel,
Woonde jij vroeger op het Bospad?
In dat geval zijn wij nogal eens samen opgetrokken.
Groeten, Frans
wel een laat bericht maar dat klopt. je vader had een autorijschool dacht ik met een auto met stuur rechts. Waren leuke tijden en nu ik er weer aan terug denk komt wat heimee wel naar boven. hoor het wel.
Hallo Frans. Heel erg lang geleden waren wij buren. Je woonde toen op de Molenberglaan, net als ik. Jij was erg aktief met badmintonnen en spoorde me aan dat ook te doen. We hebben dat samen veel gedaan achter in de tuin op de Molenberglaan.
Je hobby was dieren opzetten. Je had er heel wat op je kamer. Trots dat je daarop was.
Ik deed wel even een stapje terug als je haarfijn uitlegde hoe je dat deed.
Jij was bevriend met Jos Habets, volgens mij zaten jullie samen op het Bernardinus.
Het was prettig wonen op de Molenberglaan met het grote grasperk met bomen tussen de straat. waar je heerlijk in kon klimmen. Het zwanenbijvertje en naast het bos. De buurt hoorde wel bij de Molenberg, maar lag er ook een beetje naast. Je moest eerst “de berg” op om bij de buurt Molenberg te komen. Van de Molenberg terug naar huis in de donkere wintertijd vond ik altijd spannend. Er was een weilandje met een greppel en bimen er langs. Brrrr, wat daar niet allemaal uit kon komen.
Ik woon al meer dan 50 jaar niet meer in Limburg, maar houd er nog steeds heel warme gevoelens aan over en verlang daar soms ook naar terug
Je bent wel in Limburg gebleven?
Heel veel groeten aan iedereen die ik vroeger kende
Margriet Spruyt, Amersfoort
Hallo Miel,
Ben jij een oud Abp-er?
Wim, ja dat ben ik .
Hallo Miel,
Dan hebben wij nog samen gesjoeft op bureau 25 bij Wim Muller.
Misschien ooit tot ziens.
Ik wil geen reclame maken maar mijn gegevens staan op http://www.mijnbouwwim.nl
Hallo Miel,
Dit is wel een hele late reactie mijnerzijds op jouw bericht. Door mijn interesse in ‘Oud-Heerlen’ kom ik op deze site terecht. Jouw naam kwam mij gelijk bekend voor, zeker omdat ik lees dat je afkomstig bent van Bospad. Jij was een van die jongens, naast Frans Krutzen, Frans Maurer, Albert Claessens, die samen met mijn oudere broers Han en Toine Spauwen bij Scouting, de Rowans, op Bekkerveld zaten. Jullie hebben nog gezinskampen verzorgd met de familie Krutzen, Kuijpers, Spauwen en Jeunhomme. Voor de grote vakantie werd er een afgelegen weiland gezocht, geschikt om tenten neer te zetten, in de Eifel of de Ardennen, vaak in de directe nabijheid van een beekje. Enkele van jullie zetten als stoere Rowans enkele dagen vooraf al de tenten op en groeven de ‘hudo’ in de vaak steenachtige bikkelharde grond. De gezinnen kwamen een aantal dagen later met de reguliere busverbinding via Aken of Eupen (een wereldreis) en troffen in de ‘middle of nowhere’ een tentenkamp aan.
Het is ook vanwege mijn echtgenote, Marie-José Hermanns, afkomstig van de Joost van den Vondelstraat 28, dat ik hier schrijf. Zij woonde daar met hun gezin tot 1965, onder één kap met de aardige mevrouw en meneer Hoenjet, de kolenboer, en dochter Ellen. Mijn vrouw vertelt altijd vol trots over haar jeugd op de Molenberg, over haar zondagse bezoek aan de Magneet, met in haar hand het zondagsgeld, en over de leuke tijd met haar vriendinnen, Fietje Pommé, Fietje Kleinjans en Trix van Rossum. Ook gingen er vertelsels over ‘opa Boelie’, gelukkig heeft zij met hem niets te maken gehad.
Over de winkels tegenover hun huis: de co-operatie Willemssen, de kapper Koreman, bakker Vonken, en de stomerij met Gitta en Lota Küpers van Duitse afkomst, de Spar en een kleine bibliotheek. Over de brede stoepen voor de winkels waarop de jeugd vele spelletjes deden. Over de Theresiaschool met juf Theuns, juf Engelen, juf Habets, juf Stijfs, juf Muris, juf Kassinga en hoofdjuf Huizinga. Boeiend om terug te kijken op die tijd, herinneringen levend te houden en met elkaar te delen.
Miel, mocht jij nog historisch fotomateriaal hebben zoals je schrijft, uit de tijd van de Rowans en gezinskampen, dan zou ik dat graag willen inzien.
Met hartelijke groet,
Fons Spauwen,
Oorspronkelijk uit Welten
Ik heb van 1954 tot ca 1983 met enige onderbrekingen op de Molenberg gewoond in de Zondagstraat. Vermoedelijk heb ik bij Ton Hotterbeekx in de klas gezeten. Mijn ouders zijn als een van de eersten daar ingetrokken in 1951 op de hoek van het Dr. Nolensplein. Mijn moeder heeft daar tot 1999 gewoond. Zij was juffrouw op diverse basisscholen, Mariaschool, Theresiaschool, Broederschool en de Don Sartoschool op de Molenberg als vervangster. De kleuterschool was net als de meisjesscholen in de van Alphenstraat te bereiken via een pad naast de Jamin, die op de hoek van de Kerkraderweg lag.
Dag Jos,
Ik heb nog les gehad van jouw moeder op de broederschool. Ze was een hele lieve juffrouw; geboren voor het vak.
Groeten, Peter
Hello Paul, Thanks for your nice reply.
I can’t remember you (your name). I’m now 58 years old, maybe you are some years older or younger. I have 2 older brothers, Henk and René who often playd soccer on the square with other boys who lived on the Molenberg. We lived in the van Alphenstraat across the square.
I know what you mean with the family on the corner across the church: family Jonge ( or Jongen). Mr Jonge was ‘wethouder’ (I don’ know the exact translation) A big family, about 18 children. One of the youngest is Pedro. I often playd with him. His eldest sister José married in that time with Bobiaan Schoepen, a very popular singer.
Nice to read that you are living in NZ, i was there in 2000 celebrating the millenium. In the North (Tauranga) is very beautifull country.
Greets,
Marja Oomen
Hi, Jan Kengen, woonachtig gewest op de Molenberg vanaf 1928 tot 1956. Gewoond op de kerkraderweg ,eerst nr.24, daarna nr.42. We hadden een slagery en kruidnierswaren tot 1956. We hebben de zaak verkocht aan Ben Heussen van Heerlerbaan en zijn geemigreerd naar zuid California.Ben op de Broederschool geweest vanaf 1937 tot 1942 en daarna naar de R.K. Mulo op het Eikske (Gem. Schaesberg). We hadden een club opgericht genoemd “De Vrolijke Elf”. Het clubhouse (schuur) was achter bij De Held in de tuin. De gebr. Twan en Jo Paulissen beiden overleden, Antoon Jegerings overleden. Harry v.d.Kerkhof overleden, Jean Lennaerts woont bij het Aambos,Bram De Held overleden,Jean Clement Waubach, Jan Jacobs Canada,Joep Lubin ?,Jan Kengen Calif.U.S.A.,Lambert Sieben overleden.
Hallo Paul, en Marja,
Leuk jullie reactie te lezen. IK herinner me de namen Paul Dirks en Marja Oomen. Ik heb inderdaad 2 zussen, Mieke en Tonny, en een broer, Hans. Badminton nam een belangrijke plaats in in ons leven. Mijn vader speelde al bij ODS (ontspanning door sport), van de Staatsmijnen.
Mijn broer en zijn vrouw, en Tonny wonen nog steeds op de Molenberg. Ik woon in België (Franstalig gedeelte).
Ik kwam vroeger ook veel bij de familie Jongen (ik zat op de kleuterschool en was bevriend met Antoinette).
Het ga jullie goed en wellicht weer eens ’tot schrijfs’.
Groete, Loek Pannemans
Jan Kengen, mijn reactie suddenly disappeared en daarom wil ik het even afmaken.De jaren op de Molenberg doorgebracht, zal ik nooit vergeten.Aardappeltjes poffen met Albert Swelsen in het houten keten bosje. Voetballen op de “schuine wei” bij het houten keetje bosje. OOk gingen we vaak naar het Zusterbosje . Achter bij ons waren nog geen huizen en wel de “gele zand” Geweldig!!! Ben in 1948 in dienst opgeroepen en na 6 maanden naar Indonesie vertrokken met de Limburgse Jagers vanuit Roermond.Heb 1 jaar opo het Hoofdburreo gewerkt en daarna tot 1956 op Stm Wilhelmina als beambte. Speelde toen veel tafeltennis bij de O.D.S. Een Molenbergse vriend die hier vlakbij woont, Chris Ploem, Roemer Visser str. heeft mij deze website gegeven.Hardstikke leuk. Heel hartelijk dank Groeten uit het zonnige Calif. Jan Kengen en Lieske Kengen
De naam Kengen ken ik nog wel. Wij deden al boodchappen bij jullie voordat ben heussen er kwam. Als jongetje van 4 of 5 stuurde mijn moeder me boodschappen doen, maar aangezien ik alleen dialect kende, niemand begreep me, kwam ik met lege handen thuis. Het ging om een fles ‘aek’ (= azijn).
Ook ben ik wel eens bij jullie boven geweest; ik herinner me dat jullie(?) baby te eten kreeg (een fijn gesneden gebakken ei). Wat is de wereld klein.
Hartelijke groeten, Loek
Wat een leuke reactie Jan. Ik ben ook geboren op de Molenberg, 1946, op het dr. Schaepmanplein. Op de broederschool leerde ik o.a schrijven. Natuurlijk ken ik ook de kruidenier Den Held. Ook ik speelde veel in het houten keten bosje en in het zusterbos.
Jij noemde Chris Ploem uit de roemer visscherstraat. Ik ken natuurlijk wel een paar namen van vroeger uit die straat: fam. Gijsbers, fam. Talma, fam. Van Wersch, fam. Van de Walle. Ik woon overigens nog steeds ( al 37 jaar ) in het huis van de fam. Van de
Walle, op nummer 5 in de roemer Visscherstraat. De naam van Chris Ploem komt mij echter niet bekend voor. Misschien is het mogelijk dat je hem kunt vragen of de namen die ik noem hem iets zeggen?
Groetjes, ook natuurlijk aan jouw vrouw Liedje.
Ton de Familie Walta aan de overkant 2 dochters Annie en Ellie
Hello Millhillers ik heb Jullie verhalen gelesen en moet zeggen dat er een hoop Mensen Wonen met Schrijftalent. In een van de verhalen leesde ik de naam Albert Swelzer hij heeft toen in der tijd in de Joost van Vondelstraat gewoont ongeveer bij Edah. En Albert heb ik in Norlane Geelong Australia getroffen. Het was in het Jaar 1946 Hij was toen van Werkspoor
uitgezonden worden.
Hier ben ik weer , wil verder vertellen Albert was met een kollone bij Shell raffeneries aan het werk.Er werd een nieuwe raffinaderij in Norlane gebouwd.Een zoon van Dr. Widdershoven was ook bij die kollone ik weet zijn voornaam niet meer.ik was bij de DACO. aan het werk. Dutch Australian Comp.op het zelfde terrein het was een gebied 2 keer zo groot als de Molenberg. Geelong is in de buurt van Melbourne.Toendertijd waren ook de Olympic Games in 1956 in Melbourne. mooie tijd gehad maar hard gewerkt.
Hoi Hans. Wat leuk dat jij je nog zoveel kunt herinneren. Misschien vindt jij het leuk om eens te kijken bij de artikelen “de jaren’40 en ’50 op het Dr. Schaepmanplein”.
Wellicht kom je daar namen tegen van bewoners die jij nog hebt gekend.
Fijne feestdagen! Ton.
Hallo Ton. Mooie verhalen heb je geschreven Petje af, gedachten als een Olifant.Ja wat je zegt veel mensen ken ik weer terug als ik die namen lees,zoals Verwijlen en´Souren Michels Habets fam. Riksen ouders met 2 zonen Eduard Willie en dochter Lies. zoals jij met Willie Habets omgegaan ben ik met Janie zijn oudere broer omgegaan hij blaasde veel in een mondharmonieka,vaak keek hij naar het voetballen onder de hooge boomen op het pleintje.ja het houte keeteboschje daar hadden wij jongens een heele winter plezier,we hadden een ladder geleend of gepikt weet ik dat nou ,in ieder geval het ging de BERG af,tegen donker werd de ladder verstopt in de bremstruiken tot Woensdag en Weekend dan ging het los. Dat gebied tussen de Hofdijkstraat en S bocht heete voor die huizen er waren,Geele Bergen er waren veel kleine heuveltjes daarom de Geele Bergen een mooi gebied om te spelen en ravotten. groeten van Hans,
Hallo,pardon me dat verhaaltje wat ik de 13de december geschreven heb is niet het jaar 1946 geweest maar het jaar 1956 waar ik Albert Swelzer getroffen heb in Geelong Australia. wisch you all a merry xmas and a happy newjear ,Hans.
Hallo Ton Otten van het pleintje,jij vraagt Jan kengen naar Chris Ploum,zover ik weet heeft hij op de hoek Roemer Visscherstr. hoek Potgieterstr. gewoond.2huizen verder woonde fam.selder in de Potgieterstr. mooie Feestdagen van Hans Snieders,tot hoors.
Hallo Ton Otten,
Ik kreeg van mijn zusje te horen over deze site. Leuk. Chris Ploum woonde op de hoek van de Roemer Visscherstr. Ik woonde met mijn ouders en broers en zussen in de potgieterstr. Op de hoek Potgieterstr. Bilderdijkstr was de winkel van Eygelshoven. Daar heb ik nog samen met Ietje Ploum de zus van Chris Ploum gewerkt. Daar hoorden we heel wat verhalen en trubbels van de klanten. Ik ben geboren in 1954 in hetzelfde huis waar mijn vader Jan Stavasius tot zijn dood heeft gewoond. Jan was de schilder van de Molenberg. De meeste mensen konden hem en mijn moeder Trees wel. In onze jeugd konden wij nog op straat spelen zonder gestoord te worden Ballen tegen de muurtjes tussen de voordeuren tennissen voetballen tikkertje. En alle kinderen van de buurt deden mee zonder ruzie. Zelfs ouders deden mee. Tollen deden we in de Staringstr. Daar was de straat gladder. Er was ook nog een vivo op de hoek van de potgieterstr. De boodschappen werden daar gedaan en opgeschreven in boekje en eind van de week werd er betaald en kreeg je koekjes of chocolade gratis.
Hallo Ton. Ik weet niet of je mij nog kan herinneren maar wij hebben samen in de klas gezeten (zie foto). Nu weet ik niet of jij bent meegegaan naar de Brunssummerheide. Wij hebben daar enkele dagen vertoefd en diverse spellen gespeeld. Ik zal je er een foto van toesturen.
groetjes Wim Muermans
Hoi Wim, ik kan me jouw naam natuurlijk nog herinneren. Ik ben ook met onze klas op de brunssumerheide geweest, we sliepen in het gebouw bij de Heikop.
Ik heb daar ook nog een foto van, misschien is dat wel dezelfde prent die jij hebt.
Groetjes. Ton.
Hoi Ton,
Door een zoektocht voor een vriend naar een nichtje,geboren in de Vroedvrouwenschool ben ik op jullie site gekomen.
Ik heb bij je in de Don Sarto school in de 6e klas gezeten en ook op de Henricus Ulo.
Waar ik echt naar benieuwd ben is de foto van het fietsuitstapje en de nachtjes slapen op de Heikop, als afsluiting van de Lagere School van broeder
Als je die foto nog hebt,zou je mij die kunnen mailen.
Ik heb namelijk geen enkel foto van de schoolvrienden van de 6e klas.
Bij voorbaat bedankt
Ja, ook ik ben opgegroeid op de Molenberg. Ik was 5 jaar toen wij verhuisden van de Heksenberg naar Molenberg, en met ons vele families, zoals Wetzels, Habets, V. Loo. Ik was lange tijd bevriend met Emile Malherbe uit de hofdijkstraat en samen hebben we de jeugdtoneelclub opgericht waarmee we vaak in het openbaar zijn opgetreden in o.a. het patronaat en het openluchttheater in Brunssum, met o.a. “De verdwenen koningskroon”. Ook hadden we een eigen jeugdcircus, met hondendressuur e.d. Beroemd waren ook de wielrenwedstrijden op het z.g. Es-bocht circuit met de finish in de van Alphenstraat. Meestal won ene” van Herk”, waarbij ik meestal de poedelprijs kreeg door als laatste te eindigen.
Hallo Harrie,
Mooi verhaal!
Alleen klopt het niet helemaal, want ik was de laatste aan de finish!
Ene van Herk heet met de voornaam Cor. Hij was een echte coureur en deed mee aan wedstrijden.
Was een mooie tijd.
Groetjes,
Frits
Hoi harrie, ik lees net he bericht.
Ik heb ook op de molenberg gewoond en vraag me af of je een zus hebt die gonny heet , zij heeft dan bij mij in de klas gezeten.
Jullie woonden t.o de Mulo en naderhand zijn jullie verhuisd en woonden jullie in de straat waar de broederschool lag. Jullie woonden in een wit huis. Ik heb oo de jerkraderweg gewoond, groetjes Gerry
Ik ben op 8 september 1956 geboren (vroedvrouwenschool) en heb tot 1959 in de Nicolaas Beetsstraat gewoond. Mijn vader was leerlingconducteur bij de NS. Wij deelden de voordeur (of trapopgang?) met de families Collombon en Jeninga. Ik weet niet hoe die huizen ingedeeld waren.
De inkomsten waren zo klein dat over en weer met een van de andere 2 familie ’s geleend werd om zo kolen en eten te kunnen kopen. NS betaalde op de helft van de maand en de mijnen eind van de maand, zodoende.
Mijn vader heette ook Ad.
Ik woon nu in Kerkrade en ben getrouwt en heb een zoon en twee klein kinderen .ik heb van 1941tot 1964 op de molen berg gewoont naar de broederschool en daarna na de ambachtschool in heerlen gegaan
Beste,als student verbleef ik op het Dokter molensplein,ben afkomstig uit België,ik verbleef bij Mevr.Wehren die weduwe was,en twee dochters,op een der dochters nl.Marianne,was ik destijds verliefd ,de moeder van haar was voor mij een echte moeder.Als weduwe het ze het ze het erg moeilijk,en zodoende,brachten we voor haar steeds wat eten en geschenken mee voor haar,van uit België.Ik verbleef er van Sept 1956 tot 1960 toen ik mijn studies ten einde had gebracht en mijn diploma had behaald keerde ik terug naar België,nu de Molenberg was voor mij mijn mooiste tijd,ging steeds een lekkere pint drinken ,in mij stamcafe boven op de hoek van de Olieberg bij Vanzundert ,en dansen gingen we in Pancratiushuis.waar we de Heerlense meisjes leerde kennen.Nadien in 1959 ben ik verhuist naar de Spaarzaamheid straat,bij een andere familie naam ken ik niet meer,enkel weet ik nog dat de man hoofdverpleger was in het oude St.Jozef ziekenhuis ,aan de Groeneboord.En daar in het klooster had ik nog een nichtje dat er Noviche was,en in het park gingen we vrijen,en knuffelen,met de verpleegstertjes van tegenover,en zeker in de carnavaltijd,hebben we daar in Heerlen veel lol gehad,die tijd vergeet ik nooit.Onlangs heb ik nog een oude liefde ontmoet,ze woont in Brussel,en woonde op de Schaesbergerweg,trouwens ik heb met haar nog steeds contact,verder woon ik nu gans alleen in zuid spanje costa del sol in de bergen,maar de Molenberg zal ik nooit vergeten,allemaal fijne mensen ,en als ik me niet vergis zijn er in die tijd enkele Families geimmigreert naar Australië,en Mevr.Wehren was toen erg ziekgeworden,dit was de reden ,van de verhuis .Zo dit was het dan en ik hoop nog steeds verder de geschiedenis te kunnen volgen,alvast proficiat.
In 1953 ben ik geboren in de “witte wijk”op het dr.Nolensplein.
Heb eerder al een reactie gelezen van Jos Geerdes die ik nog goed ken evenals zijn broers. Via andere media al eens geprobeerd om oude bekenden op te zoeken. Het was op het plein altijd druk met kinderen, en er werd veel gevoetbald, gevolleybald etc. Rolschaatsen deed je op de oude broederschool tussen de pilaren, daar was het lekker glad. De vele al genoemde winkels zijn erg bekend maar als klein kind was de magneet een letterlijk en figuurlijk een trekpleister met een overdaad aan snoepgoed. Ook de fancyfair op de oude broedeschool was gezellig.
De fancyfair op het Albertdink Thym plein?
Daar kwam inderdaad de hele Molenberg naar toe!
Ook ik heb vele jaren op de Molenberg gewoond. Eerst in de oude wijk en daarna verhuisd Naarden Zondagstraat in het Witte Dorp.
Mooie en zorgeloze tijd gehad en een spannende jeugd, want opmde Molenberg was altijd wat te doen
Chris Ploem is wel degelijk van de Roemer Visserstraat.
Hij heeft twee broers en een zus. Ouders zijn vroeg overleden.
Zus (Ietje) is getrouwd met Dirk?Post uit Spekholzerheide en hebben daar lang gewoont.
Theo
Louis Ploum is 4jaar geleden overleden.Miijn broer Frans 8 jaar geleden,Wiel Weyers ik weet niet hoe lang al.Jan Walraven ook, in Thayland waar hij een cafe had.Ze waren allemaal vrienden van elkaar.Dirk Post ook al ongeveer 11 jaar geleden overleden.Dat weet ik van Iet(je)PLoum.Ze kwamen allemaal in ons cafe.Een Prachtige tijd op de Molenberg.Jammer dat ze er niet meer zijn.Groetjes Rudie.
die tijd kan ik me nog goed herinneren allemaal fam van elkaar fam ploum ..het cafe lag aan de aambos gezellig als kind film gekeken met sinterklaas biunde buurtvereneging .zat zelf in de drumband molenberg ..
dag mensen Jo Spronken van de andere kant van de wereld.Australie. Ook op de Joost van Vondel straat geboren 1942 .Wat leuk om al die verhalen te lezen .Ben de laatste jaren in Nederland op de Da Costa straat n 33 gewoond en ook op de broederschool en met mr,Soeren mee gezongen op het koor. ben met de familie in 1956 naar Australie vertrokken ,en met de fam, Snieders ook in Geelong gewoond, woon er nog steeds.Heb nog contact met Leni Martinot ,Kan ondertussen een hoop namen nog goed herinneren In ieder geval groetjes van JO
Hoi Jo, wat geweldig om eens iets van jou te horen! Ik herinner me jou als een slanke knaap met donkere haren. Misschien zijn de haren nu wat lichter van kleur…..?
Zou je mij jou e-mailadres eens willen sturen? Kunnen we wellicht af en toe eens contact opnemen. Ook mijn oudste broer Otto die jij ongetwijfeld zeer goed kent kan dan per mail met jou eens van gedachten wisselen.
Hartelijke groeten van Otto en van mij!
Als reactie op het bericht van jo spronken wil ik even vertellen dat we nog steeds nieuwjaarskaarten uitwisselen met enige aanvullende tekst erbij. Als ik echter een e mailadres zou hebben kunnen we wat vaker van gedachten wisselen over een en ander. Mijn broer ton maakte mij overigens attent op de reactie van jo, maar liet mij eerst raden welke jongens in de da costastraat woonden.hiermee natuurlijk gescoord.hij kon uiteraard niet weten dat wij, mijn vrouw annie en ik nog contacten onderhielden met jo en familie.hebben in het verleden zelfs bij bezoek van jo aan nederland samen nog eengezellige avond gehad in het cafe van jo hamers in brunssum.dit had ernest niesten georganiseerd. Heb helaas het contact met deze oude gabbers verloren.ik weet ook niet meer wie er allemaal bij zijn geweest.
Ik weet niet of iemand zich kan herinneren dat vroeger op het schaepman plein omstreeks koninginnedag altijd een feesttent op het plein werd geplaatst door de buurtvereniging de noordhoek. Hiervoor zorgden de heren sprang en loenders .ook was er een minikermis in de vorm van een caroussel. Zelf heb ik in de tent nog mee mogen doen met een toneelstuk de gelaarsde kat en wel in de rol van prinses. Ben malherbe speelde toen de rol van peter de kat. Verder gaat mijn memorie niet meer.ook maakten we soms reisjes met de buurtvereniging , met de bus naar het steinerbos etc. Onderweg werd dan gezongen wie zal dat betalen, met als antwoord loenders zal dat betalen.loenders werkte nl bij de Ltm busmij.deze mij stelde dan de bus ter beschikking.dit was altijd feest.
besteOtto. leuk he al die herinneringen van vroeger .heb nog een foto ergens voor de bu met de noordhoek. mensen van Vernes en Kooten staan er nog op/ ja inderdaat die dag bij jo hamers vergeet ik nooit meer ge garrandeerd. Ik mail ondertussen met de dochter van Jo Hamers .hij heeft alzijmers en kan niet meer zo goed mee. Angelique is haar naam en ze had graag deze site voor Jo. Nog even een verhaal/De mensen van Meesen die vroeger bij de kastanje bomen hebben gewoond en ook hier wonen ,de jongens ook op de broeder school .Een van die jongens Frans heeft nog met mij op de Shell gewerkt. in ieder geval zijn zoon Ray is nu met mijn docgter getrouwd en hebben 3 kinderen . heel vreemd omdat mijn dochter helemaal de familie niet kon en niet wist dat ik haar schoonvader kon. probeer de volgende jopat15@bigpond.com.au groetjes.JO
Hallo Jo Spronken veel groeten van Hans zo te lezen is het goed met Jou,nou doe de goeten ook aan Frans en aan Anneke Nusseling tot hoors Aussi
Hi Hans Leuk om iets van je te horen ,al zeker meer dan 50 jaren geleden ,waar gaat die tijd voorbij, ondertussen hier alles goed in orde en niks te klagen .weet nog goed dat mijn vader en die van jouw goeie vrienden waren i op de molenberg en dat jullie voor ons naar Australie vertrokken, was toen ook bevriend met je broer , ook samen in het hostel gezeten in Belmont dacht ik. in ieder geval groetjes van JO
Hi Jo dat huis in de Da Costastraat hebben ze afgebroken daar waar Jij vroeger gewoond heb,waarom weet ik niet,dat moet je eens Ton Otten vragen die weet het misschien,in afbreken daar zijn ze goed in Heerlen.Ja bij jullie begint de spring (Lente) hier word het zo langzaam Herfst die mooie donkere tijd,ja dat is bij jullie ook maar niet zo extreem als hier in midden Europa,maak het goed veel groeten aan jou en Familie, Hans.
Hi Jo vraag Frans Meesen eens of hij die tijd nog weet waar hij altijd die goalnetten ophing voor ieder thuisspeel van vvh op de Molenberg tegenover cafe Schiffers? Greetings from Hans.
Hans ik zou je de groeten doen van Frans Meesen en hij kan zo wel veel namen van mensen herinneren van vroeger. vond het leuk weer iets van de molenberg te horen. in ieder geval zal ik hem op de hoogte houden .omdat hij op het ogenblik geen computor heeft, wat mij betreft bijna mijn btevet om mijn vliegtuig te vliegen en dan vrij als een vogel. groetjes mensen JO
Hans even de groeten van Fans en Anneke, we hebben de verhalen van de molenberg zo een beetje gevolgd .ja ik heb de netten van v.v.h. inderdaad op geruimd, al die jaren geleden.met Harry van de Linden. nou goed ingenestled in Australie,al 60 jaren in dit land.kan goed herinneren dat de familie Snieders in Australie woonden.Hans even een vraag .. waar in Duitsland wonen jullie..in ieder geval hou je taai, groetjes van Frans
Hi Frans ik heb jou bericht gelezen op Jaren 50 en 60 op de Molenberg nou wil je weten waar ik woon ik heb het bij Jo op zijn lap top doorgegeven dan kun je hem even vragen.Ja Frans al 60 Jaren woon jij al in Victoria en Jo al 58 Jaren ,waar zijn die Jaren gebleven,ik woon al sinds 1960 in Duitsland,niet te geloven.En jullie 2 zijn nog Familie geworden en dat in het verweg gelegen Australia,bijna niet te geloven, op de Molenberg in de buurt gewoond en in Au. ook weer.Mooier kan het niet,Frans hou je taai en blijf braaf want bijna komt Sinterklaas,groeten van Hans.
beste mensen myn name is paul horik ik woon in delft,zyn jullie familie van een fam, meesen die naar geelong australia gegaan zyn in het begin van de jaren 50. moeder maria en vader henri hadden 8 kinderen 5 zoons en 3 dochters,1 dochter is achter gebleven stond op het punt te gaan trouwen haar naam louise zy woonden in de joost van vondel straat ik heb 20 jaar in geelong gewoont en met dochter tonia verkering gehad vandaar benieuwd hoe het met haar gaat na al die jaren. haar vader is in 1973 overleden haar moeder in 2012 is nog 101 gewordenik ben al een tyd bezig met zoeken ik hoop dat u my verder kunnen helpen, loiuse leeft nog niet meer in heerlen wel een broer van haar vader ergens in heerlen dank u
Hi Frans een vraag aan jouw , zijn de magpies nog zo lastig in het vroegjaar,in de lente (spring),ik kan me nog herrineren dat die zwart witte vogels iedereen aanvielen die in de buurt van hun revier kwamen,ik heb eens een afgeknald met mijn rifle op de brug van de Barwon river,dat beest had me een gat in mijn hoofd geslagen,zo brutaal waren die beesten,en ja ook gingen we rabbiting ,wat heb ik er afgeschoten,daar kon je voetbal meespelen zoveel liepen er rond ,ook Vossen,is die plaag nog zoo groot?Ja dat was mooi hunting (jagen),ja die vrijheid was mooi Maar die verdomde hitte was bijna niet uit te houden,en dan die vliegen.forget it Frans,ik denk nog heel veel aan Australia daarom drink ik wel eens een glaasje Australia wine shirahz cabernet from forest hill nsw en lees veel the WWW Geelong Advertiser my old Homeland wont Forget it was a nice time in the past,groeten van Hans tot hoors.
Hallo Jo en Frans en aangehorigen,ouwe molenpieken,ik kom er gewoonweg niet overuit dat jullie 2 families zich zo te zamen gedaan hebben eerst in de buurt gewoond,Jo in de Da Costastr,33 en Frans op het Pleintje,en nu 20.000 km verder weer bijelkaar wonen en nog Familie geworden zijn,nou dat grenst aan wonder.ik heb 2 oude telefoonboeken van 1972 en van 1996 daar zie je nog verschillende namen van mensen die al die jaren de Molenberg trou gebleven zijn,nou ik vind dat heel mooi dat het mensen geeft die zo standvast zijn,naar alles wat er gebuurt is de mijnsleuting en alles weggeruimd hebben de schachten de steenbergen,waarom het is toch alles een aandenken geweest aan leven in zuid Limburg,hadden ze de steenbergen beplant met Pionier bomen (berken esche enz.had zuid Limburg een mooi aandenken gehad aan het verleden en hadden ze het maar in plaats van parkstad maar het oostuilenlandje genoemd ,o wacht maar af wat nog komt mensen,waar in groenbrons eiken hout ja ja dat is verledentijd, heel erg,groet Hans.
Jo Spronken zegt Ondertussen krijgen jullie de groeten van Frans Meesen ,en ik begin nu te genieten van het zonnetje, niet zoveel vliegen meer en de koneinen zie je haast niet meer. ga zelf wel naar de tennis in Melbourne ,,de Australian open . wonen kort bij de zee dus zwemmen en vissen al word het zwemmen een beetje minder op de oude dag, Mijn zus Claartje is de vorige maand op vacantie geweest en heeft een paar dagen op de Molenberg rond gezworven. Zo iets als een vogeltje dat weer even naar huis gaat, vond het wel verandert maar heerlijk om zo de oude straten te zwerven , alweer groetjes JO
Hi Jo Spronken wat je schrijft dat je het Pilot license hebt gehaalt op de oude dag nou proficiat Jo,heb je het glider flying license of sportpilot license gehaald?Een heel sterk stuk op zoeen leeftijd.Als je hier niet oppast ben je met 70 jaar het rijbewijs kwijt,voor altijd.Waar ga je dan vissen in Barwon Heads? jA daar waren die fijne flatheads te vangen,een lekkere vis .Ja Jo jij gaat de zomer te gemoed en wij vangen aan te bibberern van de kou.Ja Jo de groeten van ons alle aan jullie ook jou zusters en aan Frans en Anneke.Hans uit Duitsland.
best warm hier .al tegen de 30 graden. dus een hoop mensen buiten de zon op. vooral op het strand hier. zo vele verhalen van vroeger/ niet te geloven. dan komen de herinneringen weer er op . vooral het voetballen op het pleintje. polietie Buurs op zijn fiets .dikke Sprang op zijn brommer. de 5 cent zakgeld iedere zondag dat meteen naar Soeren de winkel ging, groene zeep, rolschaatsen op het pleintje . koneginne dag de tent en de spelletjes dat de noordhoek, met mr. Loenders op touw zat. de, s, bocht in de winter.en natuurlijk de schaaspieken die niet zo goed met de flitch waren als onze helden. geniet van het leven JO
Aa Ton,
Deë Bäcker Fritz, dat wohr minge Pap.
Hoi Hub,
Wat leuk om te horen! Aan ” der pap ” heb ik heel goede herinneringen. Wat een lieve, vriendelijke man. Altijd een goed humeur, altijd een vriendelijk woord. Ook voor mij en mijn vriendjes die toch herhaaldelijk een broodje uit zijn kar jatten terwijl hij bij mijn ouders koffie dronk.als we hem dan weer buiten zagen zei hij: ” en jonges, woare de bruüdjes werm lekker? ”
Na een paar keer jatten we geen broodjes meer, dat scheelde weer als we gingen biechten…
Goetjes, ton.
Ton,
Dat van dat Pëëd, dat schtömmt ganz! Wennt der Papp bej Lüj vëëdig woër en in ’t Düerjespaan stong en “adië” saat, da woss dat Pëëd dat al en da jong ’t jans van alleng noh der nächste klant.
Der Papp hauw och enge dicke Wüsch Huusschlüssele van vöël Lüj. Wennt da enge nit Heem woër, da gong hëe selver ’t Huus ere en laat ’t Bruët op de Trap. Et Geld loog da och op de Trap.
Wennt enge gee Geld hauw (dat passeeret deks jenog), da schrivet hëë et aa bes dat werrem ens jet Geld goof bej die Lüj. Da vroëget hëë: “wie vöël kennt ihr noe misse” en dat wuet dat Deel affgeschriëve.
leuk om al deze verhalen te lezen kom zelf ook van de molenberg, maar woon inmiddels 43 jaar al in landgraaf waubach,het brengt wel veel leuke herinneringen met zich mee als ik dat zo lees .ik woonde zelf in de hendrik van veldekestraat en er was er als kind mooi vertoeven we bouwden achterom hutten .ik kan me herinneren dee fam van neer ..hendrix .zagema fam housen .en de winkel op het pleintje van jan curvers .
Wat leuk al die verhalen over de Molenberg!
Ben ook op Molenberg geboren en herken heel veel uit deze verhalen.
Ik zal eens nagaan wat ik nog weet en hier vertellen.
Dr Nolensplein 4 Paul Dautzenberg
Zeer boeiend dit, heb de behoefte ieder een weer eens te zien was een mooie tijd.
Herineringen zijn van op de lageveld en het hogeveld kampvuur, hutten bouwen, appeltjes jatten op de veiling, karren wedstrijden, voedballen op het plein, samen naar het Patronaad met de karnaval, samen naar het buitenzwembad ik dacht in Welten.
Mijn vader was kunstschilder en werkte bij de Emma in Hoenbroek dacht ik.
Hadden met de jeugd van het Dr. Nolensplein nog een reunnie gehad, heeft veel weer wakker geschud over ons onbevangen verleden 31 Mei 1991.
Heb het gepoogd dit te herhalen dat is echter niet mogelijk gebleken daar ik niet de mogelijkheden had om al de adressen van de mensen te herlijden.
Namen zijn mij nog wel bekend bij deze, misschien bij genoeg reactie als nog weer te reorganiseren.
Groet Paul
De laatste reactie is van juli 2017. De anderen zijn van veel eerdere data. Maar misschien kan ik nog iets toevoegen en hoop de nodige reacties en aanvullingen te krijgen. Wie weet!
Volgende week vakantie en dan kan ik hier eens rustig gaan zitten tikken.
Heb eens zitten nadenken wie er allemaal in onze straat woonde, dan praat ik over begin jaren vijftig.
Wij woonde aan De Genestetstraat.
Toen woonde daar ook de familie Consten. Oudere mensen, die ik dacht te zijn overleden. Toen kwam daar de familie Vedder. De fam. Mols, vader en zoon. Fam. Roks. Fam Wanders, vier zonen, Jozef, Theo, Joke en Frans ( Joke verongelukte op de Oliemolenstraat (stijle berg) Fam. Meessen, dacht twee dochters, Fam. Stappers (later, vader werkte als etaleur bij de Hema) Fam. Jeninga, Fam. Geurts ( 2x, kennelijk familie van elkaar) Fam.Conemans, Fam. Franken, (dochter Anneke heeft daar nog lang gewoond) Fam. De Vries, Fam. Jongen (latere datum)
Fam. Risterveld (taxichauffeur) Jammer dat ik mij niet alle bewoners kan herinneren.
Mijn ouders waren de eerste bewoners in de woningen die indertijd gebouwd waren door de woningvereniging Molenberg. Aan een kant met voortuin, aan onze kan niet, alleen een stoep met prachtige bomen.
Aan de Jacob van Maerlantstraat waren twee pleinen vol kastanjebomen. Prachtig in het voorjaar.
Achter hadden we allemaal een ruime tuin. Aan de achterkant grensde de tuinen aan de tuinen van de woningen gelegen aan de Henrik van Veldekestraat. Gescheiden door een zwart grindpad.
Enkele families ken ik nog, oa. Fam. Zupang (die hebben een zaak gehad als juwelier/ horlogemaker aan de Kerkraderweg. Fam. Walraven, twee zonen, Fam. Dols, een dochter. Moeder kwam uit Aken. De dochter was getrouwd met een Fries, Pelle Drent. Schoonvader en schoonzoon werkte ondergronds.
Fam. Kockelkorn, waarvan er nog twee kinderen wonen op dit adres. Dacht Truus en Zef.
Zoon, dacht Jozef, was broeder in Maastricht, Theo, Fien?. Voorheen had deze familie aan slagerij aan de Kerkraderweg. Ik herinner mij ook nog de fam. Hillen. Die hadden ook een zaak aan de Kerkraderweg.
Dit was een nieuw pand, flatgebouw met twee etages. Aan een kant zat ook nog een fietsenzaak.
Ook een fotozaak, daar kocht ik mijn eerste diaprojector.
Schuin tegenover dit pand zat de Magneet. Een zeer bekend adres. Vaak voor een paar cent pestilletjes gekocht als ik naar de Broederschool ging.
Tegenover het klooster van de Broederschool zat een kapper, Voncken en een schoenmaker, Tackenberg.
Ik kwam bij beiden. De Broederschool was een begrip indertijd. Meester Herman Souren ken ik van het St. Gregorius jongenskoor. Daar ben ik vanaf de derde klas tot en met de zesde klas bij geweest. Daarna nog enkele jaren bij het mannenkoor. Meester Vroomans was de organist en Meester Stijfs de grote hulp.
(vaak samen met zijn moeder en zus) Broeder Arnoud had ik het laatste jaar daar. Broeder Antonius is naar Indonesië gegaan. ( Missionaris)
Met het jongenskoor ben ik nog op kamp geweest bij kasteel Vaalsbroek te Vaals. Dit kasteel was eigendom van de Oranje Nassaumijnen. De OVS had daar schoolkampen. Door connecties wist men gebruik te maken van dit mooie terrein. Heb hier hele mooie herinneringen aan. Een jongen ken ik nog, Jos van Leeuwen. Woonde aan de, dacht ik, van Alphenstraat? Hij was later directeur van Hotel de Prins in Sittard.
Ga nog eens diep nadenken. Komen zeker nog aanvullingen!
Wie helpt nog even mee!
Leuk deze pagina met al die herinneringen aan mijn “geboortedorp” Molenberg. Vader en moeder hielden van een pintje op zijn tijd bij Wiel Verwijlen. Mijn Moeder was Vita Sijstermans-Heijnen, mijn Vader was Nico Sijstermans. Mijn zussen en broer en ikzelf hebben daar een hele gelukkige tijd doorgebracht. Wij woonden op de Woensdagstraat 1. Wij waren de eerste bewoners en mijn broer Rob woont nog steeds in het ouderlijke huis. Namen noemen is niet te doen, want door onze grote familie kon ik altijd wel iemand van de meeste families op de “Berg” . Ben inmiddels getrouwd met Cees Bruinink, die ook van de Molenberg komt. Wij wonen nu inmiddels al 30 jaar op de Heksenberg waar ik mijn eigen schoonheidssalon bestier. Een paar bekende namen waren onder andere May Brandts, Met de vrachtwagen van Steenbergen, Kapper Liselotte op de Karel van de Oeverstraat, Jannie Jagt, Sjef Boltong, Jo zink van Hotel Wilhelmina (Voorheen Paulussen), Hein Hollanders, slagerij Michiels op het Schaepmansplein, dokter Mous, Fam. Cuppen in cafe Berg en Dal. De Groenteveiling naast het Slachthuis. Directeur Koelman van het slachthuis, Groenteboer Sjaak, groenteboer Ton kemp, Sigarenzaak Bax ( naast Verwijlen) En die sigarenzaak op de hoek Da Costastraat Tollestraat, Friture Volbeda met Willy, Jet, Maria, Aartje en Jo, de slagerij op de hoek Bilderdijkstraat- Potgieterstraat, het piepkleine winkeltje van Hamers aan het Schaepmansplein, families Klomparis, Stavasius en Koster van de Potgieterstaat, en ga zo maar door…..Heb ik toch nog enkele namen naar boven gehaald.
Dankzij deze site onlangs mijn oom Paul Dirks uit Nieuw Zeeland gevonden, super! Heel erg bedankt hiervoor!
Hallo Ton,
Leuke en interessante artikelen die jij plaatst maar ook de reacties die daarop volgen.
Ben geen muulepiek maar zandhaas (Palemiger).
Heb veel kennissen vergaard in het verleden en vrienden op Molenberg.
Hub Hendriks, Ger Gerards, Hunter, Ophelders, pedro de Laet via de Mulo.
Wim Albrink via Fluitenkorps Marijke enz
Wim ben ik in 1959 uit het oog verloren en per toeval weer ontmoet in de Plataan waar wij in januari 2020 weer werden herenigd wegens revalidatie.
Ook had ik een jeugdvriendinnetje Truus Conemans. Nooit meer iets van gehoord maar nooit vergeten.
Ik wil daarmee zeggen dat jouw site ook weer oude vrienden bindt.
Klasse.
Tot slot ,ik las jij was bii de luchtmacht.
Ik bij de infanterie maar speciaal voor de samenwerking met jullie.
107 lusvbdcie Luchtsteunverbindingscompagnie (ASSU) air support signal unit.
Na de mijnbouw Abp pensioenfonds. Niet te verwarren met de Algemene Begraafplaats!!
Beste Wim,
107 lusvbdcie was niet van de luchtmacht maar was onderdeel van de landmacht (staf 1 LK ) en verzorgde het berichtenverkeer tussen land- en luchtmacht als er steun vanuit de lucht gewenst was.
Groeten,
Wim Bronsgeest