Bron: Privé collectie Hub Giebels | De oom van Dhr. Giebels op de Neutrale Volksschool

De Neutrale Volksschool in Meezenbroek

In de verhalen van Ton Otten lees ik geregeld over scholen die in Molenberg gestaan hebben of er nog steeds zijn. Zo ook in zijn verhaal “In een zwerftocht naar de Broederschool”.

In een van mijn eerste inzendingen schreef ik dat ik van 1948 tot voorjaar 1951 de Nutsschool aan de Oliemolenstraat heb bezocht. Een tijdje geleden vond ik op internet een foto van dat schoolgebouw. Helaas lukte het me niet om de afbeelding te printen voor mijn herinneringsalbum. Maar van de Neutrale Volksschool aan de Kasteellaan 86 in Meezenbroek, waar ik de rest van mijn lagere schooljaren heb gevolgd, heb ik gelukkig meerdere afbeeldingen.

Bron: Hub Giebels | Lopen vanuit de neutrale volksschool
Bron: Hub Giebels | Lopen vanuit de neutrale volksschool

Vergeleken met de Nutsschool en veel andere schoolgebouwen, had de Neutrale Volksschool (NVS) een moderne vormgeving terwijl het gebouw toch van voor de oorlog stamde. De school werd in 1932 gebouwd naar een ontwerp uit 1930 van de architecten A. Eibink (1893-1975) en J.A. Snellebrand (1891-1963). Het was de eerste school die deze architecten voor de Stichting Neutrale Volksschool ontwierpen en het was meteen de grootste school van Heerlen voor jongens en meisjes. Zoals de naam al aangeeft was het geen katholieke school en ook geen protestantse, wat niet wil zeggen dat gelovige schoolkinderen niet welkom waren. Maar godsdienstonderwijs werd er niet gegeven zodat veel ouders hun kinderen niet naar deze school durfden te sturen; de kerk was immers oppermachtig in die jaren.

Bron: Bert Nijkamp | Neutrale Volksschool aan de Kasteellaan
Bron: Bert Nijkamp | Neutrale Volksschool aan de Kasteellaan

Eibink en Snellebrand kozen voor een strakke bouwstijl in baksteen. De lokalen waren allemaal op de begane grond aan de zuidzijde van het gebouw gesitueerd. Door grote ramen keken we uit op het schoolplein. De ruiten waren gevat in ijzeren sponningen. Sommige bovenramen konden geopend worden door een schroefspindel dat met een koord bediend werd. De lage radiatoren van de centrale verwarming bevonden zich aan de raamzijde. De schoolborden waren niet van het toen gangbare zwarte schuifsysteem, maar bestonden uit horizontale klapborden in de kleuren lichtgroen en rose-rood. Het gymnastieklokaal bevond zich in een apart gebouw dat met de school verbonden was door een luifel.

Bron: Privé collectie Hub Giebels | De oom van Dhr. Giebels op de Neutrale Volksschool
Bron: Privé collectie Hub Giebels | De oom van Dhr. Giebels op de Neutrale Volksschool

De latere burgemeester (o.a. van Rotterdam) W. Thomassen is voor de oorlog enige tijd onderwijzer geweest op deze school. Hoofd van de school was J. Blauw en nadat deze ± 1953 elders een functie aanvaarde werd dat J. Haak. Meester (Jan) Haak was een zeer vooruitstrevend persoon die het nogal eens aan de stok kreeg met pastoor Frijns van Schandelen en Meezenbroek. Voordat de familie Haak naar Heerlen kwam, woonden zij in Leerdam. Dat Zuidhollandse stadje is niet alleen bekend door de kaas van die naam, maar ook door de glasfabriek. In de jaren vijftig en zestig vonden in Leerdam de jaarlijkse “Glasstadmarsen” plaats waar de NVS talloze keren met een delegatie aan heeft meegedaan.

Ook deed de school mee aan de Airborne-wandeltochten in Oosterbeek en marsen die door de K.U.M. uit Maastricht werden georganiseerd. De, door meester Haak, georganiseerde schoolreizen waren ook heel bijzonder voor die tijd. Zo gingen we eens met een paar klassen op de fiets, dwars door Luik, voor een paar dagen naar een camping bij Tilff aan de Ourthe, in België. Pas veel later realiseerde ik me wát ’n verantwoording Haak daarmee op zijn schouders nam!

Op schoolreis
In 1956 organiseerde hij de eerste schoolreis per boot. Een bus van de White Cars bracht de deelnemers op maandag naar Arnhem vanwaar we aan de Rijnkade aan boord stapten van het motorschip “IJsselmeer”. Dat was een tot vakantieboot omgebouwd vrachtschip. Ik ben twee keer met zo’n 5-daagse schoolreis mee geweest (de 2e keer was ik al van school af, maar mocht toch mee). Het was een geweldige belevenis om vijf dagen lang door Noord-Nederland te varen! De maaltijden werden door meereizende leerkrachten bereid waarbij de leerlingen natuurlijk werd opgedragen om piepers te jassen en brood te smeren. Uiteraard zorgden wij, jongens, er wel voor dat de meiden moesten afwassen.

Rond 1965 is meester Haak naar Oude Tonge verhuisd om daar hoofd der school te worden. Hij is in 1973 op 64-jarige leeftijd in Steenwijk aan een hartaanval overleden. In 1976 werd de Neutrale Volksschool overgenomen door de gemeente en ging verder onder de naam “Openbare Lagere Theo Thijssenschool” in het schoolgebouw van de voormalige Pius X- school aan de Verschuurstraat. De vroegere school aan de Kasteellaan werd in 1980 afgebroken.

Een jaar of acht geleden heb ik verschillende klas/schoolgenoten van de NVS teruggevonden, evenals een dochter en een schoondochter van meester Haak. De Neutrale Volksschool met meester Haak is voor mij zeer belangrijk geweest.

Bert

Bert Nijkamp werd in 1941 in Heerlen geboren. Twintig jaar woonde Bert in Meezenbroek. Deze tijd was voor hem onvergetelijk. Na een (mislukte) start in de horeca diende hij zijn militaire dienstplicht te vervullen en in die periode was zijn gezin in 1961 naar Apeldoorn verhuisd. Na te zijn afgezwaaid, had hij een paar jaar een adm. functie bij een constructiefabriek om daarna als burger-ambtenaar in verschillende technisch/ administratieve functies bij een TD-eenheid van Defensie zijn brood te verdienen. Al sinds zijn jonge jaren schreef hij graag en was hij geïnteresseerd in historie. Zowel voor die constructiefabriek, als voor zijn militaire werkgever heeft hij verschillende artikelen geschreven. In 2010 schreef Bert samen met een oud-collega een boek over over “150 jaar Kamp Nieuw Milligen”, een militair complex midden op de Veluwe. Ze hebben er twee jaar aan gewerkt. En in 1991 kwam een door Bert geschreven boek uit over 75 Jaar Apeld. Chr. Mannenkoor (zie www.acm-apeldoorn.nl) waarvan hij al jaren lid was (de basis voor zijn liefhebberij voor mannenkoorzang was n.b. bij het K.H.M. St. Pancratius gelegd!). Bert is op 10 oktober 2012 in Apeldoorn overleden.

100 gedachten over “De Neutrale Volksschool in Meezenbroek”

  1. leuk artikel bert. Je hebt er werk van gemaakt. Knap dat je al die details nog na zo’n lange tijd boven water haalt! Dat over de white cars zullen veel heerlenaren zich wel herinneren. Deze busonderneming was in die tijd een begrip. Mooie grote en natuurlijk witte touringcars. Zij waren gevestigd aan de spoorsingel. Ga zo door. Met je gedetailleerde verhalen zul je velen een plezier doen!

    1. Ls aanvulling op Ton Otten en Bert Nijkamp
      Ik ben in 1944 op de NVS begonnen
      Maar niet op school maar bij mensen in huis
      De eerste klasbegon in 2 huizen in de Jozef Israelstraat (ben namen vergeten.)de naam van de juf ben ik kwijt ,maar was niet Lodder.
      Hert hoofd was in die tijd Blauw daarna Moedt en toen kwam Haak.
      In onze tijd zijn wij op schoolreis geweest inTexel en Aaalsmeer nlovernacht bij mensen thuis
      De leerlingen van de scholen iit Texel en Aalsmeer
      sliepen ook bij mensen in Mezenbroek.
      Ik weet nog dat ik op Texel sliep bij Dierenarts.
      Die in september ging emigreren naar NieuwZeeland
      De jongen uit Aalsmeer die bij ons sliep is nog vaak op bezoek gekomen bij mijn ouders.

  2. Prachtig om weer eens iets van de NVS te lezen. Zelf heb ik er ook 6 jaar gezeten en een aantal jaren bij Bert in de klas.
    Heel veel herinneringen komen bij het lezen weer naar boven. Veel geleerd hebben we er niet, maar het was een prachtige tijd. Bedankt Bert!!

  3. Ik herinner me nog dat er Amerikaanse soldaten in de school gelegerd waren. Het boeren veld achter de scool was een vliegveld voor verkennings vliegtuigjes (grasshoppers geloof ik).

    1. waren geen grashoppers Rob maar muggen
      ik weet ook nog van de amerikaanse soldaten keuken waar we panekoek beslag kregen uitgedeeld
      en dat jullie naar Utrecht verhuisde

  4. Hi hi wat ik altijd leuk vond was als je goed je best had gedaan, mocht je van meester Haak zijn kippen voeren.
    Ook spaarde hij in die tijd emmertjes dat was een zegeltje dat op een pak waspoeder zat ( castella )
    Hij vroeg ons als onze moeders die gebruikte deze zegeltjes aan hem te geven.
    Wat ik me ook nog kan herinneren, hij rookte altijd van die dikke sigaren in de klas, en hij liep altijd op sandalen met geitenwollen sokken.
    Ik heb zelf van 1956 tot 1963 op de NVS gezeten.
    Mijn leraren waren:
    Lodder-v Dijk-v Dalen-v Dam- Piroen-vd Sluis- Haak.

      1. Heb net de site van meezenbroek gevonden . Heb ook van 1956 tot 1962 op de neutrale volksschool gezeten . samen met mijn broer Peter die is van 1947 ik van 1950 en daarna mijn broer en zus Linda en Ruud (tweeling ) van 1957. Leuk juffrouw Lodder gaf mij bij haar thuis breiles en meester catsman en meester van Dam woonde ook in de govert flinkstraat ik woonde op 283 de laatste flat b achter ons was het k.e v,. voetbalveld . en de speeltuin vroeger draaide mijn vader er wel eens films van de dikke en dunne en kregen we er een zak snoep geloof met sinterklaas . groetjes yvonne Hoogeveen

        1. hallo yvonne
          als jij van 1956 tot 1962 op de neutrale volksschool zat
          dan moeten wij elkaar kennen?
          ik ben ook van 1950
          ik ben erna naar de beatrix mulo gegaan en daarna naar de kunst akademie in maastricht
          heb eerst als reklame ontwerper gewerkt en nu ben ik maritiem kunstenaar
          groet ronald van rikxoort

  5. IK zie en lees dit en het word me weer warm om het hart.
    Wij woonden in Waubach en kwamen elke dag met de fiets naar school alleen als erg veel sneeuw lag mochten we met de bus. Ben er altijd graag naar school gegaan lieve onderwijzers alleen ( meester Piroen) niet wat een dictee schrijven word er nog krielig van.
    Ook mochten wij die van buiten Meezenbroek kwamen overblijven in de klas met hele oude donald duckjes of sjors en jimmy en is voor mij geen betere lagere school geweest en ook de wandelclub waar eigenlijk iedereen meedeed is bij iedereen in goede herinnering gebleven en ook dat heeft er toe bijgedragen dat ik een gelukkige jeugd heb gehad.

    1. Dag mevrouw Van der Kroft,
      Graag zou ik van u weten of u een zus heeft die Marijke heet.
      Zij was mijn schoolvriendinnetje, ben vanaf 1960 naar de NVS gegaan.
      Zelf woonde ik aan de Govert Flinckstraat 275.

      1. Hallo Anja Sabee, wat ben jij al door mijn zus Marijke gezocht ik zal het haar meteen mailen dat jij mij geantwoord hebt, wat fijna Anja dankje dat je je gemeld hebt.

      2. Hallo Anja

        Mijn zus Els tipte me over het berichtje van jou. Nu moet ik je vertellen dat ik jarenlang zoekende ben geweest naar jou. Via facebook, google, schoolbank… Maar nooit gevonden.

        Ik herinner me nog heel goed dat ik vroeger bij jou thuis mocht overblijven. Ik weet nog dat je een kleiner broertje had (klopt dat?), en jij dronk thee met melk. Dat vond ik zo apart en zo lekker dat ik het nog jaren daarna ook nog dronk.

        Ik kan me je gezicht niet meer goed voor de geest halen, maar ik zou je uit een klassefoto wel kunnen aanwijzen, denk ik.

        Wat verschrikkelijk leuk om te weten dat jij je mij ook nog herinnert.
        Ik ben ook heel benieuwd naar wat jij in de afgelopen 52 jaar allemaal gedaan hebt.
        Mail je me?

        Heel veel groetjes
        Marij

      3. Ik ben op zoek naar mijn oude vriend Piet Barends. Hij heeft op jullie school gezeten omstreeks 1937 en daarna. Wellicht dat iemand mij verder kan helpen.
        Bij voorbaat dank.
        Ab de Wit

        1. piet barendse woont nu in het cetrum van heerlen maar heeft bijna zijn hele leven in meezenbroek gewoont
          hij woont mariabad op de putgraaf jou naam zegt mij ook iets aan frits vragen ze noemden ons vroeger ook van de broek

          1. Hallo Els, wij hebben samen in de klas gezeten en natuurlijk ook bij o.a meester piroen de blaadjes kampioen. Ik woonde in Palemig. Gr.Anna-Rosa

        2. Hallo; Ab de Wit. Hier is Piet Barendsen. 1932 uit de Jansteenstr. neef van Piet Barendsen. 1931 uit de Jozefisraelstr. Jullie waren toch altijd samen met Edie Eyk , Gerrit te Giffel en Jan Klabbers. Wandelend van Heerlen over Ubachsberg (bron het zeikende peerd )naar Schin op Geul. Wat onder weg gebeurt is zal je nog wel weten He” Piet .woont in FRIESLAND. Edie in Voerendaal Gerrit in Heerlen. Jan ???? Ik zelf woon in Centrum- Heerlen. Ab als je Face book hebt meld je daar!!! Groeten vroeger kleine Piet..

          1. Hallo Piet. Ben jij soms een broer van Emmy Barensen Zij woonde vroeger op de Jozefisraelstraat nummer (9) was vriendin met haar op de lagere school vanaf 1956 . ze had ook nog een oudere zus meen dat ze Els heten en nog een oudere broer dacht ook dat hij Piet heten zij was een stuk jonger als hun , Heb haar gezocht op schoolbank maar kan haar niet vinden zou graag nog eens wat van haar horen . . We waren vaak samen en ik at er soms brood met een soort smeerbare vet met zout lekker was dat . en naast haar woonde haar ze noemde ze oom en tante en we maakte er soms huiswerk . dat vergeet je nooit Groetjes Yvonne Kleinstra Hoogeveen woon nu in Maasbracht 10

    2. Hallo Els wij hebben ook bij elkaar in de klas gezeten. Ja ja meester Piroen de blaadjes kampioen. Ook ik heb meegewandeld .Ik was de oude klassenfoto’s aan het bekijken om wat herinneringen op te halen ,ben eens gaan Google en kwam verhalen tegen waaronder jou verhaal. Jij hebt toch met Frieda v/d Broek de reonie in schaesbergerveld georganiseerd???
      Ik hoop dat alles goed met je gaat.!

      Groetjes Anna-Rosa de zwarte

      1. Hallo Anna Rosa. Ik ben op de site van Heerlen gestuit op de NVS in Meezenbroek. Ik kan me je niet daarvan herinneren maar volgens mij heb op vrijdagavond gevolksdanst in de gymzaal van de school toen we wat ouder waren. Volgens mij werd je door ons toen Anne Roos genoemd. Leuk om steeds bekende namen te lezen van heel lang geleden. Frieda heeft overigens wel een jaar bij mij in de klas gezeten en Wiek, de broer van Els en Marijke staat bij mij nog op een klassenfoto. Hem heb ik ooit bij een reünie van de school getroffen.

  6. Bert ,geweldig om te lezen over mijn schoonvader .
    Ben blij dat hij zoveel voor( zijn )de school heeft betekend .De vacantie met de boot was ook heel wat waard .
    Mijn schoonmoeder kookte voor al de kinderen en dat waren goede eters !!
    een feest van herkening !!

    Leni Haak -Martinot .Veendam .

    1. wat geweldig leuk om al deze reacties en verhalen te lezen. mijn vader was ook onderwijzer op de NVS en wij woonden naast de familie Haak. de twee oudste kinderen Haak, Annie en Jan waren een stuk ouder als wij maar Lidus en Beppie hebben we toch goed gekend. het was gewoon een mooie tijd om kind te zijn. voor de familie Haak woonde de familie de Blauw er met Rob en Frank daar zijn we mee aan het struinen geweest op de zolder van school er lag nog allerlei militaire restanten vanuit de oorlog. onderwijzers toen waren de Blauw Haak Lodder van Dijk van Vreeswijk en Hendriks en Catsman. ook was daar Bauwe Schaafsma die een poosje bij ons in huis gewoond heeft, hij kon mooi vertellen. mijn moeder maakte teksten op marsmuziek die er bij de wandelevenementen gezongen werden. ook heeft ze eens de operette repelsteeltje bewerkt en die hebben ze op school opgevoerd en ze was pedicure. mijn vader had een kamertje ingericht als behandelkamer en ze heeft toen alle kinderen van school langs laten komen en een voetafdruk gemaakt om te kijken hoe het met de voetjes gesteld was, de uitkomst ken ik niet, hoe het ging weet ik nog wel. ook Sinterklaas en Zwarte Piet werden bij ons thuis geschminkt. zo hebben ze mij het geloof ontnomen, haha, want ik had het eens gezien.

      Miriam van Berkel-Roes

      1. Hallo,
        Tijden mijn schooljaren heb ik ook bij meester Roes in de klas gezeten met zijn zoon Japie, is dat jou broer en zijn jullie naar Noord -Holland verhuisd?
        groet van An.

      2. Miriam, mijn eerste steunzolen zijn indertijd bij mij aangemeten door jouw moeder. Mijn ouders deden veel werk voor de NVS mede door hun bezigheden ook voor Humanitas. Ik heb 7 klassen NVS gedaan omdat ik een vroege leerling was en te jong om na de zesde klas naar een voortgezette opleiding te kunnen gaan.
        Ik heb van 1950 t/m 1957 op de NVS gezeten.
        In die tijd had ik last van bloedarmoede en kon in Limburg niet de leverinjecties krijgen die noodzakelijk waren om een kans te krijgen on van de bloedarmoede af te komen. Er was in Bunde wel de mogelijkheid voor deze injecties maar omdat wij niet katholiek waren werd dat niet goed gekeurd. Meester Haak heeft toen voor mekaar gekregen dat ik naar een gastgezin in Geervliet waar ik wel de benodigde injecties heb gekregen, dat zou voor een jaar zijn bij de burgemeesters familie Sprengers van Geervliet.
        Na een half jaar werd mevr. Sprengers ernstig ziek en moest een zware operatie ondergaan waardoor mijn verblijf daar wer beeindigd.
        Ik zat in de klas van o.a. Beppie Haak. In de zevende klas was ook Lidus Haak hij was volgens mij als enigste leerling van de achtste klas.

  7. Als leerling van de Min. de Visserschool aan de Burettestraat en later op de Mulo Prinses Beatrix Schaesbergerweg 58 waar ook leerlingen op zaten van de NVS Bart Jacobs Hans Van Heugten Henk Kraayema enz.Groeten Marius.

  8. Ook ik kan me nog goed de lagere schooltijd op de N.V.S. herinneren. Ik heb ’n hele leuke tijd gehad, met de leerkrachten. 1e en 2e klas juffrouw Lodder, 3e klas meester van Dam’was eens ziek en de hele klas ging op bezoek, daar vertelde hij verhalen over hemzelf en een is me altijd bij gebleven omdat ik dat toen heel raar vond. Hij sliep met z’n ogen open. In de 4e klas hadden we meester Cats die kwam van Maastricht,die had mijn vetrouwen gewonnen en ook gebruikt. Ik was namelijk bang van ’t zwembad geworden doordat ik op ’n zondagmorgen in ’t zwembad was ondergedompeld, maar meester Cats zou met mij samen ’t water ingaan toen ik in ’t water stond zei hij nu ben je er toch in? Dan kan je ook mee zwemmen. Dat vond ik zo gemeen. Ik heb daarna toch m’n 2 diploma’s gehaald, dank zei meester Cats. Nu weet ik niet meer wie we in de 5e klas hadden. De 6e klas hadden we meneer de Jel die was niet leuk. Wel de schoolreis, ’n week naar Haaksbergen als uitwisseling. Met Marietje Jansen kwam ik op ’n boerderij en mochten we ‘smorgens mee op ’t land en koeien melken werd ons ook geleerd. Ging ons best goed af . De 7e klas had ik ook meester Haak. Gezellige klas , de tv in opkomst en bij mevr: Haak mochten we naar kinderfilm kijken. Natuurlijk ook ’n week op de boot heerlijk en ook goed weer. Als de boot was aangemeerd mocht je ervan af springen of duiken. Mooie tijd.Groetjes aan alle bekende Nellie.

    1. Hallo . Nellie Kan het niet zijn dat je in de eerste 2 klassen juffrouw Lodder had in de 3e meester de Jel die is later over geplaatst naar de plaats Hoogeveen . weet dat omdat ik ook zo heten in de 4e klas meester van Dam in de 5e meester Catsman en in de 6e meester Piroen en in de 7e klas meester Haak

  9. Ja, goede herinneringen aan een fijne school. De eerste en tweede klas juffr. v. Dijk(woonde aan de Kasteellaan schuin tegenover fam.Leurs), de derde klas juffr. Vreeswijk, ja die met het liniaaltje waar zij je vinger nagels mee controleerde of die wel schoon waren, zo niet nou ik voel het liniaaltje nog. Dan men.Blaauw, zoon Rob zat bij mij in de klas en de vijfde klas men. Roes met zoon Japie. En dan……de zesde klas, een nieuw gezicht . Lokkerbol deedt haar intrede, zij kwam uit Rotterdam, nou dat hebben wij geweten, alles was er beter, ik herinner mij dat zij tijdens de met haar stoel van het podium viel. Lang hebben wij haar niet gehad.Men. de Jel kwam, die had zo zijn lievelings meisjes, hij had een handje op een stokje waarmee hij op zijn rug krabde, zijn lievelinden mochten dat ook gebruiken, jaloers was ik niet, dat was mij te vies.
    Schoolreisjes, Maastricht Poesie Nellekelder de eerste en tweede klas, Den Haag derde klas, Amsterdam vierde klas, Rotterdam vijfde klas en kamperen bij de boer in Sippenaken de zesde klas.
    Ja heel veel mooie herinneringen.

  10. Juffr. Lokkerbol kwam inderdaad uit Rotterdam. Zij was gescheiden van een zekere Bos want dat was de achternaam van haar kinderen Greet en Jaap. Lokkerbol is in Heerlen getrouwd met de weduwnaar Chris Bouwkamp en woonde met hem in de Dr. de Visserstraat. Juffr. Lokkerbol, wier voornaam Gré was, was bevriend met mijn moeder. Zij is in december 1980 aan de ziekte van Parkinson overleden. Voor mijn 16e verjaardag kreeg ik een brommer van mijn ouders. Het was een Solex, die zij van Chr. Bouwkamp hadden gekocht. Ik heb er helaas niet veel plezier van gehad omdat de bromfiets nogal wat verborgen gebreken bleek te hebben. Juffr. van Vreeswijk stierf in nov. 1978 te Zwolle.

    1. Chris Bouwkamp was mijn opa die inderdaad met Lokkerbol getrouwd is geweest. Chris Bouwkamp van de Dr. De Visserstraat is de vader van Nettie de Graaf Bouwkamp.
      leuk zelf heb ik ook een aantal jaren op deze school gezeten. Les gehad van mevrouw Hauser tot 1968, wij verhuisden toen naar Zaandam.

      1. Hallo Sonja, ik ben een neef van Netty Bouwkamp, Chris Bouwkamp was getrouwd met Adriana Kuijten, een zus van mijn moeder, zijn Chris Bouwkamp en Nettie Bouwkamp nog in leven??no

  11. Memoris:als jonge onderwijzer kwam ik van boven de Moerdijk in 1961 terecht op de Neutrale Volksschool aan de Kasteellaan bij meester Haak,het toenmalige schoolhoofd.Een soort Theo Thijssenfigeur.Ik heb veel van hem geleerd,een geweldig iemand en een bijzonder mens in de wijk Meezenbroek.Ik begon daar in een klasmet 48 leerlingen.Ik moest wel een eigen stoel meebrengen want die hadden ze niet.Ik heb er 5 plezierige jaren gewerkt collega s waren Van Dam,Catsman,meester Piroen (de blaadjeskampioen,mevr.Lodder en nog meer.Aan meester Haak heb ik een bijzondere herinnering,door hem heb ik mij huidige vrouw leren kennen.Met het hele schoolteam kwam meester Haak op de bruiloft op de Heerlerbaan.Het schoolbestuur zorgde later dat ik een woning kreeg in de Govert Flinckstraat.Daar heb ik 3 jaar ook met plezier gewoond.Na het vertrek ben ik 2 maanden waarnemend hoofd geweest en ben toen vertrokken om schoolhoofd te worden in Friesland.Als enig schoolteam hebben wij toen een bezoek gebracht aan de O.V.S. de ondergrondse vakschool van de O.N.mijn.Met het hele team ondergronds geweest in mijnwerkersuitrusting.Vele jaIn later nog een reunie meegemaakt.Heel emotioneel.In 1989 kwam ik terug in Heerlen en heb toen tijdelijk gewerkt aan de Theo Thijssenschool,nu in het gebouw van de PiusX school.Daar kreeg ik leerlingen in de klas,waarvan ik de ouders ook nog als leerling in de toenmalige klas heb gehad.In 2001 verhuisd naar Apeldoorn,waar ik tot mijn 72 jaar nog in het onderwijs gewerkt heb.Aan Heerlen als zodanig heb ik goede herinneringen.Onze dochters zijn in Heerlen geboren,Mijn zoon is in Heerlen op school geweest,de Anne Frankschool.Wij hebben ruim 12 jaar gewoond in de Clemens Meulemansstraat,vlak bij de kerk waar we in 1962 trouwden.We komen nog heel vaak in Heerlen en omgeving,oude liefde roest niet.In een van de reacties op de Neutrale Volksschool las ik het verslag van Els van de Kroft.Een oud leerling.Ook toevallig he? Rober ter Beek.

  12. ik heb zelf ook goede herinneringen van de school en deze verhalen komen me heel bekend voor, op dit moment is mijn Moeder een paar dagen te logeren bij mij in Limmen (NH) en zitten we met veel genoegen deze verhalen door te nemen, en daarbij valt mijn Moeder (Zus Clever Bodenstaff) op dat de school al eerder moet zijn opgericht mede door haar Vader Adriaan Bodenstaff.
    Zij meent dat in 1930 de school al is geopend.
    Mijn Moeder is geboren op 27-12-1922

    1. Mijn zus en ik (Corrie en Mia Ofman) kwamen in 1939 op de NVS met meester Baan als hoofd. Hij woonde in het huis aan de speelplaats en was hoofd tot na de oorlog. Mijn moeder heeft nog eten van de gaarkeuken opgeschept toen de nood hoog was. Meester Baan heeft met de Kerst in 1944 nog gezorgd dat restanten van het kerstdiner van de Amerikanen, die in onze school gelegerd waren, uitgedeeld mochten worden.
      Voor ons was het een geweldige school. Herinner me nog een grote uitvoering met elfen en kabouters en kan nog steeds de cantate “De schoonste feestdag”meezingen!
      In mijn klas zaten Hennie Pheiffer, Mia Derks, Mientje de Wit, Johanna Kranenburg, Bob Overeem en een jongen Rothuizen.
      Bart Clever was de buurjongen en Bodenstaff onze bakker

  13. nog even een aanvulling op de mooie tijd van de Neutrale Volksschool, wat ik mis in alle verhalen, namelik de beste Sinterklaas die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt en die nergens genoemd wordt.
    Zijn naam was Bertus Jacobs die zich jaren door het meezenbroekse heeft bewogen in de Maand December. hij kwam zelfs meerdere malen bij ons thuis, ook nog toen ik zelf al kinderen had.
    Een leuk verhaal wat ik me nog kan herinneren is dat mijn Broer Jan Clever ooit een keer bijdehand wou doen tegen Sinterklaas, toen hij inmiddels al in klas 7 zat bij Meester Haak, hij vroeg toen aan de Sint of hij wat in het Spaans wou vertellen, waarop Sinterklaas zonder te blikken of blosen zei “leer jij je Nederlands maar eens wat beter” en stil was die weer.

  14. nog even een aanvulling op de mooie tijd van de Neutrale Volksschool, wat ik mis in alle verhalen, namelijk de beste Sinterklaas die ik ooit in mijn leven heb meegemaakt en die nergens genoemd wordt.
    Zijn naam was Bertus Jacobs die zich jaren door het meezenbroekse heeft bewogen in de Maand December. hij kwam zelfs meerdere malen bij ons thuis, ook nog toen ik zelf al kinderen had.
    Een leuk verhaal wat ik me nog kan herinneren is dat mijn Broer Jan Clever ooit een keer bijdehand wou doen tegen Sinterklaas, toen hij inmiddels al in klas 7 zat bij Meester Haak, hij vroeg toen aan de Sint of hij wat in het Spaans wou vertellen, waarop Sinterklaas zonder te blikken of blosen zei “leer jij je Nederlands maar eens wat beter” en stil was die weer.

  15. Bart, je moeder heeft gelijk, je opa Bodenstaff was een van de medeoprichters, ook ene men. Heskamp.
    Als kind heb ik beide heren gekend.
    Jouw vader bezorgde bij ons brood van bakkerij Gluck Auf. En je zuster Annie zat bij mij in de klas op de N.V.S. en de Huish.school ‘Maria Assumpta’. Jullie woonde in de Jozef Israëlstraat.
    Ja en sinterklaas men. Jacobs, als ik mij goed herinner woonde hij in de Elfmorgenstr., naast fam. Witpeerd, ook hun kinderen zaten op de N.V.S..
    De Elfmorgenbuurt was de rodebuurt voor Meezenbroek gesticht is, waarschijnlijk heeft je opa ook daar gewoond.
    Mijn opoe mevr. Wever heeft mij altijd veel verteld over Elfmorgenbuurt en meezenbroek, mijn opa men. Bevers zat in de twintiger jaren in het bestuur van won. ver. Gluck Auf.
    Er woonde vroeger hele fam., de grootouder, ouders en kinderen met hun kinderen.

  16. Bertus Jacobs heb ik heel goed gekend,Hij speelde de rol van sinterklaas met verve.Van beroep was hij buschauffeur bij de LTM en gaf ook rijles.Ik had net mijn motor ,noodgedwongen,ingeruild voor een Dafje,maar ik had nog geen rijbewijs.Dus naar Bertus Jacobs ,Nu exsint,voor de eerste rijlessen.Voor de eerste keer geslaagd.Ik kan nu met recht zeggen,ik heb nog rijles gehad van sinterklaas.Zonder uitleg gelooft niemand het .

    1. Ik heb niet op de nvs school gezeten maar op de dr de visserschool bij de vijver dat was vroeger zo we waren protestand en moesten naar een cristelijke school ,Maar ik zie al die verhalen langs komen ik krijg er kippenvel van .Want ik ken jullie allemaal .Ik heb altijd in de Jozef_Israelstraat gewoond Bert Jacobs kwam bij ons thuis en Barend Clever was onze Bakker en een goede vriend van mijn broer Fokke MenBodenstaaf kwam ook altijd bij onsMijn broer Hennie heeft 11jaar bij Minarts gewerkt Die van Barends woonde tegen over ons Mijn zuster wat boven mij kwam was Zus en onder mij kwam Jeltje Ik ben Henkie Ik v ond dit gewoon leuk om hier even op te reageren groetjes allemaal die mij nog herinneren

      1. Dag Henk,
        Jullie kende ik ook, waren ouder dan ik.
        Mijn opoe mevr. Wever woonde tegenover jullie en je moeder kwam veel bij haar.
        Jou broer Hennie is toch getrouwd met Jannetje Hendriks zus van Nol, mijn man was klasgenoot van Nol en woonde op de Heksenberg.

  17. Bertus Jacobs heeft mijn man (lidus haak ) Ook rijles gegeven .Een geweldige man .Hij was ook op onze bruiloft .
    Ik herken veel uit de verhalen over mijn schoonvader .Heel Leuk om te lezen dat een ieder erg positief is over hem .Het was een een heel goede en lieve man .Jammer dat we hem zo vroeg moesten missen .

    1. Leni mijn broer loet van der Vliet was bevriend met jouw broer.
      Hij is te vroeg overleden op 62 jarige leeftijd in omgeving van Rotterdam
      Hans van der vliet

  18. in 1944 ging ik naar de NVS,echter niet op de school maar bij mensen.en 1 keer ijn de week naar school bij de militairen meeeeten,of het smaakte weet ik niet meer.

    beroemd was het kleien bij mr Moedt,klei zelf gedolven bij de beek tegen palemig aan.
    en dan de muziek van mr Moedt op zijn Cello.

    inde 6e klas op schoolreis naar Aalsmeer onder gebracht bij mensen thuis(ik denk dat de naam van deze familie Jongkind was),in de 7e klas naar Texel,ondergebracht bij ee
    n veearts die later dat jaar zou emigreren naar Australie of Nieuwzeeland.

  19. Zit hier met een grote smile de berichten te lezen en te genieten Bart ik zat met je zus Ina in de klas wat een bolle boos ik hoor Meester Runge nog tegen haar zeggen ik weet niet wat ik je voor een cijfer voor schrijven moet als er 11 was veroorloofd had hij het zeker gedaan.
    Ook een leuke herinnering wij hadden op donderdag altijd schoolzwemmen en op een dag de jongens hadden zwemmen komen terug en bij de prinses Marijke huishoudschool stond een kolenman zijn kolen te lossen en vroeg een paar van de jongens kunnen jullie me helpen ?? met een vergoeding uiteraard dus er bleven een paar achter en hielpen maar ze werden wel op school gemist een uur later kwamen ze dan ook aan Meester Haak kwaad een vuur rode kop en alle jongens een trap onder hun achterwerk.
    En Bart wat ook een traditie op school was, was dat wij op koniginnendag of een dag later allemaal een hele grote jaffa sinasappel kregen. bedankt allemaal voor jullie bijdrage

    1. Dat met die kolen kloppt Marij, een van die jongens was ik, je broer, aan een trap kann ik mij niet herinneren wel dat ik na school als enigste weer naar die kolenman gegaan ben en mijn “loon” gevordert hat. Het hat sich geloont Fl 10,00
      Wiek van der Kroft

  20. Ik heb ook 6 jaar op de NVS gezeten en ik heb ook fijne herinneringen aan deze school. Meneer Cohen was de hoofd meester en Jan Cohen zijn zoon was een vriend van mij.
    In de zesde klas kregen wij al Engels en dat was toen der tijd wel bijzonder voor een lagere school.Ik woon nu in Canada en het is leuk dat ik over mijn oude omgeving verhalen kan lezen.
    Bedankt en de groeten van Canada.
    Jo Rogge

    1. Hallo Jo, wat leuk om dit te lezen. Volgens mij heb ik bij jou in de klas gezeten met Marianne de Wit en Beate Besse. Die moest helemaal van Haanrade komen. Heette je vroeger niet Joke Rogge? Jij woonde in de richting van de vijver. Ik moest lopen naar Schaesbergerveld. Wat een fijne school was dat. Wat heb ik daar een lol gehad. Rennen over het schoolplein aan de hand van Jantje Cohen. En meester Cohen kon zo mooi viool spelen. Herinner je nog die vieze schoolmelk? Jakkes, en dat razellen van de angst als je ’s morgens de bus zag met de tandarts ? Dat kreng erin als assisitente. Brrr. Dat je nu in Canada woont, Super! Groetjes, Sylvia

  21. Ik heb dit stukje gevonden op een website.
    Ik denk dat het van Henni Maes kwam.

    Found this today about my old school in the Netherlands

    “Krantenartikel uit 1931
    In 1931 stond er in Heerlen het volgende stukje in de krant met als kop: “Waarschuwing aan de katholieken” Maandag en dinsdag a.s. wordt in Heerlen voor de z.g neutrale volksschool een collecte gehouden. Deze neutrale volksschool is niets anders dan een socialistische instelling. Het ligt daarom voor de hand dat het
    niet op den weg ligt der Katholieken om deze instelling te steunen door hun financiële bijdragen.”
    Translated in to English
    “Newspaper article from 1931
    In 1931 there was in Heerlen, the following piece in the newspaper with the headline: “Warning to Catholics” Monday and Tuesday is in Heerlen for the so-called neutral public school a collection. This neutral public school is nothing but a socialist institution. It is therefore obvious that it is not in the best interest of Catholics to support their financial cause.” LOL

    — at Kasteellaan, Meezenbroek

  22. Over de NVS is al heel wat geschreven.Kort geleden heb ik ook een stukje geschreven met de naam:de mislukte pluimveehouder.Dit stukje heb ik opgestuurd naar Bert Nijkamp.Ondanks mijn fijne jaren ook een minder prettige ervaring.Toen ik benoemd was als schoolhoofd in Friesland(Achtkarspelen) kreeg ik voor mijn doen wel een heel hoog salaris.Na berekening van het Friese gemeentebestuur bleek dat ik in Heerlen te weinig salaris had gekregen.Vakbond en overheid moest er aan te pas komen.De toenmalige boekhouder van de NVS had van de administratie een rommeltje gemaakt.Veel personeelsgegevens waren verdwenen.Ook bij andere collega s waren zaken niet goed.UIteindelijk kreeg ik van de overheid een deel salaris terug en van het schoolbestuur een bijdrage vanf800,uit clementie.Een tijd lang werden de letters NVS gebruikt voor Nooit Volledig Salaris.Een paar jaar later werd ik gevraagd om weer terug te komen,nu als schoolhoofd.Bemiddelaar was oud-collega Piroen.De heer Cohen was inmiddels vertrokken naar Baarn.Om bovengenoemde redenen heb ik toen geweigerd.Later ,eind 1989 werd ik invalleerkracht op de Theo Thijssenschool.In 1991 ging ik werken bij het onderwijs in Brunssum.Maar mijn werk als leerkracht bij de NVS zal altijd een fijne herinnering blijven.Via Schoolbank ben ik nog veel oud leerlingen van de NVS tegengekomen. mvg Robert ter Beek.

  23. Schoolbestuur en verkiezingen.Toen ik in 1961 begon als leerkracht aan Neutrale Volksschool kreeg ik te horen dat het een rode school was.IK,politiek onnozele,wist niet wat een rode school was.Maar er kwamen verkiezingen en ik mocht stemmen.Na de stemdag kwam de heer Bodenstaff,die toen voorzitter was van het schoolbestuur,aan mij vragen op welke partij ik gestemd had.Ik antwoordde:opde KVP. De voorzitter werd erg boos en vroeg waarom ik zo gestemd had.Dat heb ik van mijn ouders geleerd,die stemden ook zo.Dit antwoord viel niet in goede aarde en ik kreeg een spoedcursus politiek en bijbehorend advies.Ik antwoordde dat ik bij het onderwijs werkzaam was en geen belangstelling had.Later bleek dat a.s.schoonmama ook “van rode huize was.”Maar mijn stemgedrag had geen invloed op het voorgenomen huwelijk en dat werd niet alleen burgerlijk ,maar ook kerkelijk gesloten.En alle collega s kwamen op de bruiloft.Een rooms -rood huwelijk.Niet veel later heb ik mijn leven verbeterd.En dit rooms-rode huwelijk bestaat dit jaar 50 jaar.

  24. Ik zelf heb nooit op de NVS gezeten maar wel mijn speel vriendjes van 1963 t/m 1969. Ik zelf zat op de Pius X Schhol aan de achtergelegen Verschuurstraat. De Pius X School was een katholieke broederschool, waar weinig sfeer en persoonlijkheid hing.

    Als ik dan mijn vrienden naar de NVS zag lopen wilde ik als kind ooknaar de school. De NVS voelde voor mij als kind beter en prettiger aan, ongedwongen en vrij van die zwartrokken die de handjes los hadden staan.

  25. In 1989 verhuisde ik met mijn gezin naar Heerlen.Mijn school in Scherpenzeel was opgeheven en ik werd zo als dat heet:wachtgelder.Maar ik wilde aan het werk en via afdeling onderwijs van de gemeente Heerlen werd ik leerkracht-vervanger.En zo werd ik leerkracht aan de Theo Thijssenschool aan de Verschuurstraat.Deze school was de nieuwe naam van de oude Neutrale Volksschool.Het was nu een openbare school geworden.Al na een paar dagen kwamen een paar ouders naar me toe die vertelden dat ze vroeger in de klas hadden en mij als meester hadden!En nu had ik hun zoon of dochter in de klas.En zo werd het een leuke en hernieuwde kennismaking.Ik voelde me na al die jaren weer echt thuis in Meezenbroek Bij al de lessen die ik nu aan deze Theo Thijssenschool gaf,was ook muziekles.En dit was nu een van mijn lievelingsvakken.Van een van mijn nieuwe leerlingen hoorde ik dat een broer op een doedelzak kon spelen.En dat paste goed bij mijn muzieklessen.Na een introductieles liet ik de betrokken muzikant met zijn doedelzak naar de school komen.En al spelend en blazend liepen wij,meester en muzikant,door het hele schoolgebouw om alle kinderen te laten genieten van dit bijzondere instrument.Wij eindigden in mijn eigen klaslokaal voor de finale.De muzikant wilde voor dit optreden geen vergoeding hebben.Maar na schooltijd haalde ik bij de warme bakker een lekkere Limburse vlaai en toog hiermee naar het huis van de muzikant.Ouders,leerling en doedelzakspeler vonden het een leuke geste en de vlaai werd in dank aangenomen en samen met schrijver dezes soldaat gemaakt.Het leven van een schoolmeester heeft echt wel zijn leuke kanten!

  26. ook ik heb 2jaar op deze school gezeten eerst 6 jaar in schandelen entoen de 7 en 8 ste klas bij meester blau deze 2 klassen zaten bij elkaar en wij mochten ook vaak karwitjes doen en de kleintjes helpen met handwerkles dit was in de jaren 1951groetjes aan allen

  27. Op 6 september 1961 ging ik naar de Neutrale Volksschool. Ik herinner me die dag nog heel goed. Volgens mij had ik Mw. van Dijk als onderwijzeres. Zij overleed in de kerstvakantie. Haar opvolgster was Mw. Van Dam. Ik weet me niet zo heel veel te herinneren. In mijn laatste schooljaar had ik een juf waarvan ik nu de naam vergeten ben. Zij had een enorme spleet tussen haar tanden en een wrat op het puntje van haar tong. Ze reed in een eend en kwam uit Petten. Wellicht dat anderen haar naam nog wel weten.
    Toen ik in 1987 mijn dochter kreeg in de vroedvrouwenschool kwam er een rijdend winkeltje langs. De ‘verkoopster’ was die juf! Ze kende mij nog… en ik herkende haar ook meteen.

    Ik herinner me de glijbanen op het schoolplein die door meester Haak glad gehouden werden door er water overheen te gooien, zodat het lekker kon aanvriezen.
    Ik herinner me meester Haak ook, omdat hij zijn bril heel apart op zijn hoofd droeg.

    Ik herinner me hele hordes jongens, die inhaakten en dan scandeerden|: eieren…eieren. Ik weet niet wat daar de bedoeling van was.
    Het volkstuintje en de lekgestoken fietsbanden.

    Ik herinner me Arthur Stavasius waar ik heimelijk verliefd op was, en ene Laurens, waar ik ‘verkering’ me had.
    En natuurlijk Anja Sabee. Die ik hier en nu teruggevonden heb!

    Na de vierde klas ging ik in Waubach naar de meisjesschool. Dat was prettiger, nu hoefde ik niet meer te fietsen (7km), maar kon lopen (700 meter).

    Marijke van der Kroft

    1. Hallo Marijke,
      Volgens mij was dat Juffrouw Hauser.
      Ik denk dat menig oud leerling nog de rillingen over de rug loopt bij het horen en zien van die naam. Het ‘sul’ en ‘stomme hond’ klinkt nog steeds heel ver weg in mijn hoofd. Haar handjes vlogen trouwens ook regelmatig in het rond. In mijn tijd reed ze inderdaad rond in een knalrode Eend…

      1. Ik heb van 1965 t/m 1969 op de neutrale volksschool in meezenbroek gezeten ik woonde in de kakert (schaesberg) moest iedere dag lopend naar school weet iemand wat er met meneer Cohen is gebeurd en met zijn zoon Jan die ook bij mij in de klas heeft gezeten?

    2. Ik kan mij de school nog goed herrineren, heelaas de leerkrachten en leerlingen niet. Ik herken sommige verhalen van jullie wel maar herken geen enkele naam van leerkrachten of leerlingen. Ik ben wel in het bezit van een foto, waarschijnlijk de kleuter klas zoals dat toen hete. De foto stamt van 1961 of 1962 vermoed ik. Wij zijn midden jaren 60 verhuisd naar Australie. Als mijn broer Arthur nog in leven was zou hij mij meer kunnen vertelen over de NVS.

  28. Voor Lenie Haak.
    Lenie meester Haak was de N.V.S. het zogezegde visite kaartje van de school, alles wat er over hem verteld wordt kan ik beamen.
    Hij richtte de wandelgroep N.V.S. op en organiseerde dat wij mee konden lopen in Leerdam(zijn geboorte plaats?), ik ben nog in het bezit van een glas wat wij kregen na afloop i.p.v. een medaille.
    Lidus was een vriend van mijn broer Jan v.d.Eijnden.
    An

    1. het is een genot om alles te lezen .Mijn schoonvader heeft heel wat reacties los gemaakt .Ben uiteraard erg trots op hem .Jammer dat we hem zo vroeg moesten verliezen .Net als zijn zoon Lidus mijn man die maar 49 jaar mocht worden .Via Lidus heb ik veel gehoord over de school en mijn schoonvader .Doet me goed .
      Leni Haak .Martinot .Veendam

  29. Heerlijk, die verhalen over de NVS. Heb er zelf van 1953 (3e klas) tot 1957 (klas 7) op gezeten. Op schoolbank staan ook een aantal leerlingen en leraren – toen nog meester en juffrouw – uit “mijn” schoolperiode zoals Jan v.d. Eijnden, meester Haak, meester Roes, meester Blaauw, juffrouw Lodders en juffrouw van Dijk, de juffrouw waar mijn zuster Jaantje bij in de klas gezeten heeft. Mijn aandacht werd vooral getroffen door een foto van mijn oudoom Hans Roering, de oom van Huub Giebels. Zijn moeder, tante Lena, ook wel tante zus, mijn grootvader Gerrit en oom Hans waren broers en zuster van de familie Roering, een begrip in de Musschemig. Dit is de enige foto ons bekend van Oom Hans waarbij hij nog beide benen heeft. In de oorlog is hij door een stom ongeluk een van zijn benen kwijt geraakt. Hij reed in de jaren 70 zeer progressief vanwege zijn handicap in een aangepast dafje met het pientere pookje.
    Dan meester Haak: ook ik ken hem als een zeer vriendelijk mens, maar waar hij een gruwelijke hekel aan had was dat je tijdens de lessen op kauwgum kauwde. En dat heb ik geweten. Ook ik had een keer een bal in mijn mond en meester vroeg: waar kauw je op. In mijn domme onschuld en wetend dat hij het niet prettig vond dat gekauw zei ik: niets en probeerde de bal gauw door te slikken. Maar daar kreeg ik de kans niet voor, moest bij hem komen en mond open maken. En ik kreeg me toch een pets van hem. Niet omdat ik aan het kauwen was, maar omdat ik gelogen had. Je begrijpt: ik had nooit meer de moed bij hem nog op een bal kauwgum te kauwen. Groeten uit Arnhem, Henk Dammer

      1. Heel toevallig (ik wist ’t wel van mijn vader’s foto, deze had ik aan neef Hub Giebels geleend om te plaatsen) kom ik hier terecht en lees over mijn vader….Ome Gerrit, de oudste broer van mijn pa en zijn lieve vrouw: tante Anna. Ik ga dit mijn moeder morgen laten lezen, hartstikke leuk!

  30. Wat leuk om dit te lezen. Ik zou ook zo graag nog wat oude klasgenoten willen ontmoeten… ik ben alleen zoveel namen vergeten… kan me wel goed herinneren dat onze meester altijd erg graag over de oorlog vertelde. En o.a. beschreef hoe zijn oog ooit eens uit de kas heeft gehangen, omdat hij mishandeld werd…. en ik geloofde het ook nog…. :o)
    Als iemand dit bekend in de oren klinkt… graag een emailtje… :o)
    Bedankt en groetjes,
    Werner (roepnaam tijdens mijn lagere school was Werrie en woonden in de Rotterdamstraat)

    (wnijman@yahoo.com)

  31. ik kan me nog herinneren , dat ikzelf and mijn broer and zus ( IK, Andrea van de Kleut , Zus: Linda van de Kleut en broer Gerrit (ger) van de Kleut) er ook allemaal naar toe geweest zijn. Ik kan me nog herinneren dat ik van 63 to 68 daar op school was , van daar naar de huishoudschool , en toen een jaar later naar de Mulo St. Henricus, LOL, dat was een leuke tijd ( nu inziend ) , leerkrachten van de Theo thijsen die ik me nog kan herinneren zijn, 1 juff lodder , 2 juff van dyk, 3 weet ik niet meer 4 was Piroen , 5 Juf Houser , 6 hoofdmeester vanuit noord holland .
    Juf Houser was een oudere vrouw die de handjes los had , en dacht dat ze goed kon zingen hi hi. Maar ik heb vrij veel klappen om de oren gekregen van haar , wat vandaag uiteraard niet meer mogelijk is . Sinterklaas was er elk jaar en de peiten renden toen door de lange hallen, de angst sloeg me om het hart toen ik ze zag , want ik was niet echt een ” goeie meid” als anderen altijd dachten , Ha ha ha . en dan is er nog de Witte shorten ( tandarts in de bus), AAHHH

    1. Hoi Andrea,

      Ik kan me jou nog herinneren; vlgs. mij hebben wij ook in dezelfde klas gezeten. Ik heb van 1966 tm 1972 daar op school gezeten. De onderwijzeres van de 3e klas was juf. Kemmerling, zij kwam vlgs. mij uit Maastricht.
      Die hoofdmeester was Douma.
      Ik woonde toen in de Govert Flinckstr. ; ik heb ook 2 zussen, die hebben ook op de Theo Thijssen gezeten.

  32. mijn vrouw komt uit docter de visserstr in mezenbroek heeft op de neutrale
    volksschool gezeten en mijn kinderen ook, later gewoont op de govert flinkstr

  33. Van 1955 – 1961 heb ik op de NVS gezeten. Ik heb tijdens de laatste reünie foto’s gemaakt en voor een ieder laten drukken, maar ben de adressen etc kwijt. Ik heb ze nog steeds. Elsje van Egdom zat bij mij in de klas. Ik ben niet goed in namen, wel in gezichten. Meester Catsman staat ook nog op de foto. Adrie Kruizinga ook. Jullie mogen me mailen: margreetbijmholt@ziggo.nl om eventueel je adres door te geven. Warme groet uit Appelscha, Friesland, Margreet Dijkstra

  34. Ik ben Diny Barelds
    Wil graag wat meer weten over onze Oom Jan Barelds. hij heeft gewoond Kasteellaan 51,verkocht ijsjes
    Ik wil graag de namen van de kinderen ik ben met een stamboom bezig .
    En kan niets van hun vinden
    Wie kan mij helpen?

    een groet uit Hoogeveen ,Drenthe

  35. Beste oud leerlingen van de neutrale Volksschool.
    Sinds 2014 ben ik oud-kleuterleidster, oud-mededirecteur en oud leerkacht van de obs Theo Thijssen, de voormalige Neutrale Volksschool.
    Ik heb meer dan 44 jaar met erg veel plezier gewerkt aan de school.
    Op dit moment ben ik bezig om het archief van de Neutrale Volksschool zo compleet mogelijk te maken. De school is nog steeds in het bezit van een groot aantal dossierstukken vanaf de oprichting in 1931.
    Toch ben ik nog op zoek naar zo veel mogelijk foto’s van de school, met name uit de tijd vanaf 1931.
    Wie weet is er iemand, die het dossier van de school nog aan kan vullen.
    Mijn mailadres is posthw@xs4all.nl
    Groet,
    Hetty Weeda

    1. Hoi Hetty,
      Toevallig kom ik dit tegen terwijl ik wat aan het googlen ben.
      In 1974 of 1975 heb ik bij jou op de kleuterschool gewerkt. Eerst tervanging van jou op de woensdag volgens mij en daarna ter vervanging van…., dat weet ik niet meer, zij was de vrouw van een kapper volgens mij. Ik ben toen tot het eind van het schooljaar. Met regelmaat denk ik aan dat jaar terug. Mijn eerste baan nadat ik was afgestudeerd, ik heb er heel veel van geleerd. Zelfs de namen van sommige kinderen weet ik nog. Als ik kijk naar de klassenfoto van toen komen die herinneringen weer terug. Jij woonde in Geleen en ik ook. Wie weet hoor ik nog wat van je. Zou leuk zijn. Inmiddels wonen we in Halsteren. Heel veel groetjes, Ies slenter Lenaerts.

  36. Graag wil ik nu ik deze berichten in verband met de belevenissen van en op de NVS tot mij heb genomen reageren en ook mijn indrukken laten weten uit de tijd dat ik woonachtig in schaesbergerveld mij als een Meezenbroeker op de NVS heb gevoeld.

    Nu op 13 april 2016, de dag dat ik 65 ben geworden, kijk ik op een enerverende periode terug. Inmiddels de tweede keer getrouwd, uit het eerste huwelijk drie zonen en enkele kleinkinderen, Biologische een ook aangetrouwd. de zonen Alexander, Bjorn en Christian. Alexander woont in Rotterdam, Christian in het centrum van Heerlen en Bjorn, hoe kan het, in Meezenbroek. In de buurt bij de vijver, waar ik mijn schoolcarrière begon op de kleuterschool tegenover de kerk dicht bij de vijver.
    Toen ik op die kleuterschool in Meezenbroek zat mocht ik een keer een dagje mee met mijn twee jaar oudere broer Wim (toen nog Willie) naar de NVS. Ook heb ik nog een broer Arie die 10 jaar ouder is. Het nieuwe schooljaar zou ik zelf namelijk ook naar de NVS gaan. Die dag, ik was toen 5 jaar, zal ik niet meer vergeten want die eerste kennismaking was indrukwekkend..
    Wij woonden in schaesbergerveld en dat was van huis uit ongeveer een kwartier stevig doorlopen naar school. Kinderen uit mijn buurt, zoals Jopie Buitendijk, Stan Bialec, Frieda van den Broek, gingen ook naar de NVS. Ondanks dat in onze buurt een eigen school werd gebouwd. Streng katholiek zoals ik later moest en mocht beleven.
    De eerste jaren op de NVS staan mij niet goed meer bij. Ik was meen ik aanvankelijk middelmatige leerling. Aan mijn verblijf op de NVS kwam in de 3e klas een tijdelijk einde. Ik werd aan het einde van het jaar bevorderd van klas 3a naar klas 3b. Mijn vader wilde daarover uitleg en op school kreeg mijn vader als uitleg dat een overgang van 3a naar 3b een bevordering was. Dat pikte mijn vader niet en ik wisselde van school. Ik ging naar de nieuwe katholieke school aan de Eindhovenstraat in Schaesbergerveld. Dat was ook maar een kort verblijf. In begon in klas 4 en op die school, de St. Janschool, gingen alle leerlingen twee keer per week tijdens de les naar de kerk. Ook ging het hoofd van de school mee naar de kerk en hij gaf tijdens de zang met zijn “ronde” mondharmonica de toon aan. Ik had aanvankelijk een lerares, juffrouw Hoepermans waar ik goed mee kon (en/of omgekeerd) Het volgende jaar liep minder goed. Ik hoefde vanwege mijn enthousiasme niet meer mee naar de kerk en ook op de zangles was ik niet graag gezien. Ik wist toen nog niet dat ik later ook nog eens o.a. directeur van een grotere muziekschool zou worden.
    Zoals ik hiervoor aangaf had ik een 10 jaar oudere broer Arie. Hij was op 16 jarige leeftijd al begonnen met een opleiding voor beroepsonderofficier op de Koninklijke Militaire School (KMS) te Weert. Op dat complex zitten nu anno 2016 een groep vluchtelingen. Arie kocht als ambitieuze militair af en toe een maandblad, toen nog met de naam “de Lach”, tegenwoordig waarschijnlijk onder de naam “de playboy”. Op enig moment ontdekte ik thuis een “de Lach”. Dat kon goed omdat Arie ieder weekend thuis in schaesbergerveld was en door de weeks in Weert. Ik vond de plaatjes wel interessant en knipte er een uit. Nam deze mee naar school en liet het plaatje, een foto van een schaars geklede dame, in de klas van hand tot hand gaan. Dat werd door de meester ontdekt en mijn vader moest naar de St. Janschool komen. Hij kon de wrevel bijleggen door een excuus te maken en er op te willen letten dat ik thuis niet meer bij deze lectuur in aanraking zou kunnen komen. Dat kon mijn vader wel toezeggen maar hij wilde het plaatje terughebben, want dit behoorde mijn broer toe en die viel niet onder censuur. Toen plofte de bom. Hoe kon een goedgeaarde familie zo’n blaadje nu in huis hebben. Het resultaat was dat ik weer van school moest veranderen. En hoe kon het. Ik ging weer terug naar de NVS. Kwam in de klas bij meester Ter Beek. Toen begon voor mij een tweejarige periode die ik zeker met veel plezier heb beleefd. In die periode verhuisde ik ook van de katholieke padvinderij uit schaesbergerveld die nauw verbonden was met de St Janschool naar de Verkennerij boven aan de Kasteellaan (Bij boerenslot). Was al een tijd lid van de wandelvereniging (WSV) “de Meezen” in Meezenbroek en doorleefde bij “de Meezen” drie leeftijdsgroepen in ruim 10 jaar tijd.
    Het eerste jaar terug op de NVS in de klas bij meester Ter Beek ontmoette ik mijn buurtgenoten zoals hiervoor aangegeven. Ook mijn direct tegenover wonende buurjongen Ton Ouwerkerk. Bij broer Wim ging veel om met Frans, de broer van Ton. Ik herinner mij nog goed dat ik aan het eind van het jaar, kennelijk niet serieus of goed genoeg, van meester Ter Beek niet over mocht naar de volgende klas. Gelukkig kwam mijn vader en de meester overeen dat ik na een aantal bijlessen bij de meester thuis op de Molenberg onder voorwaarden wel over mocht naar de volgende klas. Het laatste leerjaar zat ik de klas bij meester Peroen. Iemand van de oude stempel met veel discipline. In andere vertellingen lees ik dat medeleerlingen meester Peroen niet zo zagen zitten. Voor mij was het een oplossing. Discipline had ik nodig. Ook keek ik tegen hem op. Hij was namelijk ook leraar op de KMS te Weert en gaaf daar les aan mijn oudste broer Arie. Meester Peroen gaf heel gestructureerd schrijfles. Elke beweging van de hand voor het schrijven van elke letter werd gedirigeerd. Door mijn schoolwisseling schreef ik recht en schuin door elkaar. Meester Peroen bracht daar een einde aan. Ik mocht kiezen. Recht of schuin. Dat betekende wel zweet en tranen. Later tijdens een reünie werd ik daar door een mede scholiere nog aan herinnert. Ik denk dat het Els van de Kroft was.
    Op de NVS heb ik een prachtige tijd beleefd. Met Corry Italiaander ben ik op 10 jarige leeftijdvoor de eerste keer naar de judo gegaan. Judoclub Krystek in Heerlen een sport die ik nog tot mijn 20e wekelijks en ook daarna nog met vlagen enige tijd heb beoefend. Johan Bloemink had een klein hondje, een pincher, die tijdens het wandelen is verongelukt, een klasgenootje verongelukte thuis in de directe omgeving dodelijk. Twee keer ging ik voor zes weken naar een koloniehuis in Egmond aan Zee waarvan een keer met een broertje van mijn klasgenootje Frieda van den Broek. Kennelijk om vooral mijn moeder een beetje tot rust te laten komen. Ik was namelijk niet gemakkelijk en dat realiseer ik mij nu zelfs nog. Tijdens het afscheidsfeest toen wij de school verlieten werd in de gymzaal van de NVS een feest gegeven. Ik mocht met Corry Italiaander een judodemonstratie geven. dat deden wij op enkele beddenspreien. Ook deze belevenis is mij tot nu toe bijgebleven. Tijdens een reünie die in de beginjaren 90 werd gehouden in het gemeenschapshuis te schaesbergerveld kwam onze oude klas van meester Ter Beek weer bij elkaar. De school was er niet meer maar het archief was nog bereikbaar omdat het kennelijk naar de minister de Visserschool was overgebracht. Ook was er een vroegere leerlinge, Els van der Kroft, die over een bijna fotografisch geheugen beschikte en veel gegevens kon reproduceren. Zo ook herinnerde zij zich ons woonadres waar mij vader nog steeds woonde. Ikzelf was al meerdere keren, ook in verband met studie en beroep, verhuisd. Bijna iedereen, ik denk op twee leerlingen na, Corry Italiaander was kennelijk met handel bezig rond het Heerlense station, en een andere leerling was overleden, was iedereen aanwezig met bijna iedereen een partner. Peter klever, voeger nog woonachtig op de “Apenkooi” en later de “cygrano” (zand) groeve speelde citer als vroeger. Had inmiddels wel een letsel aan de handen maar had nog extra geoefend. Bij navraag viel het op, tenminste wanneer niemand aanleiding vond een ander beeld te willen geven, dat iedereen actief was in het arbeidsproces. In een tijd dat dit voor de nieuwe opkomende jeugd een probleem was en werkloosheid al omvangrijk was. ik was nog verrast door het grote aantal leerlingen vroeger in de klas. Meer dan 40. Tijdens de reünie moeste wij als uitzondering nog een keer in rijen van twee op de gang gaan staan en kwamen na het luiden van de bel door meester Ter Beek, die nog altijd in het onderwijs zat, de zaal binnen. Wat een belevenis.

    Ik zou nog wat verder kunnen gaan maar laat het hierbij. Toch even leuk geweest weer wat herinneringen op te halen.

    Herman Groenheide

  37. Hallo Herman
    Tjonge wat een hoop leuke herinneringen , ik meen me te herinneren dat wij samen in de klas gezeten hebben.
    Dat klasgenootje wat in jouw directe omgeving dodelijk verongelukt is waar jij over schrijft was dat niet Theo vd Laan? die is destijds onder een omvallende muur terechtgekomen bij hem thuis, hij woonde in de Dr Kuyperstraat.
    En dat broertje van Frieda vd Broek moet dan Rudi vd Broek geweest zijn, zij waren buren van ons.

    Ja wie kent Peter klever niet hij was de lolbroek van de school destijds, wat me nog van hem bijstaat is dat ie vaak op het schoolplein in een hoek ging staan en dan schreeuwde kom maar duwen, en dan duwden we met wel zo’n twintig kinderen tegen hem aan zodat ie bijna geen lucht meer kreeg, totdat de leerkrachten ons van hem afhaalden. en Peter vond dat prachtig hi hi.
    Leuke herinneringen uit de jaren 50/60

    1. Beste Henk
      Toevallig kijk ik vandaag na lange tijd naar de site op een moment dat je net reageerde. Inderdaad zaten wij bij elkaar in de klas. Met o.a. Johan Bloeming, Henk Veenstra. Naast Peter Klever ook een nichtje van hem, Ineke Klever, Jopie Buitendijk etc. Ik herken de klasgenoten op de klassenfoto nog allemaal. Met de tand des tijds herken je klasgenoten na zoveel jaren nog maar moeilijk. Wel de herinneringen blijven gelukkig nog goed bij. Met Rudi vd Broek heb ik nog zes weken in een koloniehuis gezeten in Egmond aan Zee. Dit zoals ik later begreep om mijn moeder destijds een beetje tot rust te laten komen. Ik was vroeger niet altijd even gemakkelijk en erg dynamisch. Zo’n deken leg je niet snel van je af. Het was volgens mij inderdaad Theo van der Laan die onder een vallende muur was gebleven, zoals ons op school werd vertelt. Toen ik op school kwam was het ook al een sport om “paaltje te verwisselen” Er was een soort pergola met een plat dak op palen dat het schoolgebouw verbond met de gymzaal aan de andere kant van het plein. Het was een wedstrijd om een andere steunpaal onder het dak te bemachtigen nadat het sein was gegeven de vorige los te laten. Ikzelf deed niet mee aan de wandeltochten met onze school. Er waren in Meezenbroek in ieder geval nog twee verenigingen. WSV Voorwaarts, ook een soort schoolvereniging van de naburige vereniging en WSV de Meezen. Bij de Meezen heb ik meer dan 10 jaar meegelopen. Welhaast elke twee weken. Margratentocht, Bokrijk, avondvierdaagse, etc. Wij gingen naar verdere bestemmingen vaak met de bus van de fa. Jocobs uit Schimmert. Ik heb de verschillende leeftijdsgroepen doorlopen. Hen Veenstra ontmoette ik jaren later bij toeval nog een keer. Hij werkte bij een postkantoor in Voerendaal. Samen met enkele ander klasgenoten ben ik naar de mulo gegaan aan de scheasbergerweg. Ineke Klever ging er toen ook heen. Toen ik trouwde bestond de Apenkooi (Het café van de ouders van Peter Klever aan de rand van de Brunsummerheide met de speeltuin) niet meer. Inmiddels was het gebied voor zandwinning vrij gelegd maar werd in de beginjaren nog niet geëxploiteerd. Er stond voor de beheerder een woonwagen en die werd mij voor bewoning aangeboden. Ik moest dan wel “theoretisch” het beheer over geprepareerde groeve voor mijn rekening nemen. Theoretisch omdat daarmee de exploitatierechten beleven bestaan zolang de zandwinning nog niet plaatsvond. Ik ben er niet gaan wonen, maar heb een ander jong stel ernaar toe bemiddeld. Zij hebben er ook bedreigde en wilde diersoorten die op de heide gewond werden gevonden verzorgd. Later is deze zgn. Cygrano groeve ontgraven. Ik lees in verschillende verschillende verhalen over de voetbalvereniging KEV. Ikzelf speelde een blauwe maandag bij Corriovallum. Zij hadden een veld naast KEV waar in het verlengde ook de gashouders stonden.
      Zomaar een reactie.
      groetjes
      Herman Groenheide

      1. Hallo Herman wij hebbenook samen in de klas gezeten ik ken je nog wel van naam maar ik kan je gezicht niet meer voor de geest halen ik heb je gezocht op de klassenfoto’s maar kon je niet herkennen.( jammer) leuk om al die verhalen te lezen..

        Groetjes. Anna-Rosa de Zwarte

  38. Prachtig om deze site te vinden.

    Ik heb op de NVS gezeten van 64 tot 72, en stond bekend als Werrie. Ik heb helaas helemaal,geen contacten meer overgehouden, en zou het toch wel leuk vinden om weer iemand terug te mogen vinden,

  39. een bericht ontvangen van klasgenoot door omstandigheden ,ben ik het zoek geraakt kan het niet meer vinden naam weet ik niet ze woont in Amsterdan en het is weer een tijd geleden .Hopend dat ze het leest Stan Weber

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.