Een bijzonder mooie, zeer toegankelijke geschiedenis van de steenkolenmijnen in Limburg, of beter nog van de mijnwerkers in Limburg.
Nog niet zo heel lang geleden waren de Limburgse steenkolen een belangrijke pijler van de Nederlandse economie, tot in 1965 het doek viel; de mijnen waren niet rendabel meer en zouden in de jaren daarna de een na de ander gesloten worden. Het leven van de mijnwerkers staat in deze uitgave centraal: de vele gastarbeiders, het gevaar dat altijd om de hoek lag, het harde leven (ontslagen worden omdat je ziek was, was heel gewoon), de loonsverlagingen, de crisistijd en de oorlog, de wat tamme houding van de Limburgse mijnwerker ten aanzien van bazen en de almacht van de Rooms-Katholieke Kerk, de bedilzucht van de mijnpolitie, de Ondergrondse Vakschool. Alle aspecten komen aan bod.
De kracht zit hem in de kwaliteit; en het is geschreven door vakhistorici die hun sporen in de Limburgse geschiedbeoefening verdiend hebben, en het is duidelijk, toegankelijk en uitnodigend. Het boek is rijk geïllustreerd met foto’s in kleur en zwart-wit. Eerder uitgegeven in afleveringen: ‘Weet je nog, koempel?’ (2003-2005)*.
(NBD|Biblion recensie, Drs. H.H.M. Meyer)
Als je van de Limburgse mijnen meer wil weten kijk dan een op http://WWW.gluckauf.nl.
Een avonden vullende site met veel informatie over de mijnen, foto’s filmpjes en nog veel meer.
Veel kijkplezier, Groet Ton Gerritsen