In de weken voor Carnaval is het een drukte vanjewelste in huize Braam. Als secretaris, penningmeester én president van Jeugd Carnavalsvereniging Pannesjop zijn het drukke tijden. Jan Braam maakte kennis met de vereniging toen zijn zoon Richard in 1984 prins werd.
“De Jeugd Carnavalsvereniging Pannesjop” werd in 1979 opgericht door Bér Smit, toenmalig directeur van Basisschool ‘t Pannesjop. Sindsdien verzorgt de vereniging activiteiten voor de jeugd rondom Carnaval in de wijk MSP. Maar hier blijft het niet bij. Ook andere activiteiten en feesten worden mede georganiseerd door “JCV Pannesjop”. Zo zal in de zomer van 2012 voor de 6de keer “De zomerfeesten MSP” worden georganiseerd m.m.v. de Prinsengarde Coriovallum. En ook de viering van Koninginnedag in de wijk behoort tot een van die gezamenlijke activiteiten.
Terug naar Jan Braam, die samen met zijn vrouw in de organisatie van de vereniging zit. Tot aan de toetreding bij de vereniging in 1984 had Jan al heel wat ervaring met het spelen van muziek tijdens Carnaval. Samen met zijn vader speelde hij 20 jaar lang in menig café onder de naam “The Aljos”. The Aljos speelden niet alleen tijdens de Carnaval 5 tot 7 dagen, maar ook op feesten en partijen het hele jaar door. Na het kronen van Jans zoon tot Jeugdprins carnaval bij JCV Pannesjop in ’84 stopte hij hiermee.
De thuisbasis
Al 15 jaar is ‘t Leiehoes – ook bekend als de Narrentempel – de thuisbasis voor JCV Pannesjop. Vanuit hier worden 3 Carnavalsmiddagen ingevuld met diverse activiteiten voor de jeugd. Zo is de tweede week van januari de proclamatie een terugkomende festiviteit. Twee weken na de proclamatie volgt een talentenjacht. En dan is er natuurlijk nog de viering op Carnavals-zaterdag.
Meer dan feestvieren alleen
Dat Carnaval niet alleen bestaat uit een week feestvieren per jaar blijkt uit de verhalen over de Carnavalswagen. Zodra de Carnaval goed en wel is afgelopen zijn de leden alweer bezig met de viering van het volgende jaar. De wagen voor de optocht wordt afgebroken en er wordt een nieuw thema gekozen. Zo kan iedereen weer aan de slag om dit thema terug te laten komen in de Carnavalswagen of in de vele pakjes voor de ca. 70 personen die jaarlijks meelopen in de optocht.
Al 34 jaren loopt de vereniging mee met de “grote” optocht van Heerlen-Centrum. Dit jaar voor de vijfde maal loopt men ook mee in de optocht van Heerlerheide. En sinds dit jaar zal er ook een optocht gelopen worden in de eigen wijk MSP, samen met andere verenigingen uit deze wijk.
Herinneringen door de jaren heen
Door de jaren heen heeft Jan diverse veranderingen meegemaakt. Aan de hand van een fotoboek over het 3×11 jarig bestaan van de vereniging komen we uit in 1991. Ten tijden van de Golfoorlog werd er natuurlijk geen viering gehouden. De prins en prinses van dat jaar mochten toen mee op de wagen tijdens de optocht van 1992.
Ook de awards die de vereniging verdiend heeft komen ter sprake. Zo won JCV Pannesjop de “Meer dan Handen Award” cat. Innovatie en werd zij genomineerd voor de landelijke uitvoering hiervan tijdens het Jaar van de vrijwilliger in 2011. Ook zijn er diverse Limburgse Vasteloavends Awards binnengehaald.
Op een van de foto’s zien we enkele haringen in een klein begrafeniskistje.. het symbool voor het Haring-begraven. Elke Carnavalsdinsdag om 24.00 uur wordt op deze manier Carnaval afgesloten. Naast het Haring-begraven worden hier dan ook de attributen afgenomen waarna men weer uitkijkt naar de 11de van de 11de, de start van een nieuw Carnavalsseizoen.
De verandering van bewoners in de wijk MSP heeft zijn effect op de vereniging. Waar vroeger tijdens de talentenjacht nog veelvuldig “echte” Carnavalsliedjes voorbij kwamen worden nu meer populaire liedjes gepresenteerd. Limburgs dialect heeft plaats moeten maken voor rap en dans. Een verandering die kenmerkend is voor de verandering in de wijk. Carnaval die niet verwatert maar op een andere manier gevierd wordt. Al denkt Jan nog wel eens aan die Limburgse liedjes van vroeger.
Wat leuk dit verhaal! Het was erg verrassend om jezelf tegen te komen op een site waarvan je het bestaan niet kende. Het meisje op de eerste foto boven op die prachtige wagen ben ikzelf! Heeeeeel erg lang geleden. Wat een mega leuke tijd heb ik gehad op T Pannesjop! Wat een super carnaval beleefde ik in t jaar dat ik er jeugdprinses was en nog vele jaren erna. op visite bij andere verenigingen, de optocht, ik herriner me de talentenjachten, de prinsenproclamaties, wat een plezier hebben we daar gehad. De optredens van de oud prinsenparen waar ik aan mee deed , de optredens van de heren van het carnavalscomite (de stumpers), de leraren met hun act (de alte kamaraden) en natuurlijk konden de mama’s ook niet achterblijven (nooit verwacht). Ik heb nog altijd diep respect voor de mensen die dit toen organiseerden en voor de mensen die dit nog steeds doen. Ik denk nog altijd met een warm hart aan deze tijd terug!
Je zult nog versteld staan wat nog meer naar boven komt aan herinneringen als je de rechter kolom van deze leuke site in de gaten houdt.