Privécollectie Tonny Friedrichs-Verhelst | Gustave Alberts, 15-8-1959

Winkelen in de vijftiger jaren (3)

“Haalde” ik de adverteerders van de vorige twee afleveringen uit het blad “Steenkool”; voor deze aflevering heb ik de “Plattegrond der gemeente HEERLEN “het centrum van de mijnstreek” ter hand genomen. Deze plattegrond werd ± 1960 uitgegeven door de “Standsorganisatie van de R.K. Werknemende Middenstand (afd. Heerlen-Centrum) in samenwerking met de V.V.V. te Heerlen”.

O.D.B. en Ons Thuis
Volgens de Coöperatie O.D.B. met 60 winkels, 3 bakkerijen en 9 slagerijen voerde de beste weg u naar de Supermarkten aan de Benzenraderweg/hoek Vergiliusstraat en Amsterdamstraat/hoek Limburgiastraat of naar één van de overige winkels.

Voor uitvoering van licht-, kracht- en zwakstroominstallaties, bliksembeveiliging, neoninstallaties en centrale antennesystemen was Herman’s Electrobedrijven c.v. aan de Honingmanstraat 30 het speciale adres. Hotel-Café-Restaurant Ons Thuis geeft in haar advertentie aan over een gerenommeerde keuken en diverse vergader- en eetzalen te beschikken. Er is gelegenheid voor bruiloften, recepties en familiefeesten en men verzorgt diners, koude schotels, enz. aan huis. Het bedrijf aan de Parallelweg 12 had een eigen gratis parkeerplaats.

Bron: Rijckheyt.nl | Parallelweg. RK.Gezellenhuis Ons Thuis voor ongehuwde mijnwerkers van de Oranje-Nassaumijnen. Ontworpen door architect Jan Stuyt.
Bron: Rijckheyt.nl | Parallelweg. RK.Gezellenhuis Ons Thuis voor ongehuwde mijnwerkers van de Oranje-Nassaumijnen. Ontworpen door architect Jan Stuyt.

Op Honingmanstraat 99 was Passagebureau G.H.J. Cobben gevestigd. Men kon er terecht voor compleet verzorgde emigratie-reizen en de firma was agente van de Holland Amerikalijn K.N.S.M., de Koninklijke Rotterdamse Loyd (Ruys & Co), de Holland-Amerika Lijn, de Verenigde Nederlandse Scheepvaartmaatschappijen en Icelandic Airlines. Uiteraard ontbreekt er geen advertentie van Schunck wiens devies sinds 1874 nog steeds was “Kwaliteit wint altijd”. Met “Goed en vlug, in 1 week terug” adverteerde Stomerij van de Boel aan de Honingmanstraat 27.

Winants, Tilly Grummer, Koen Eyck en het “St. Franciscushuis”
Boeken koopt u bij Winants, luidt de advertentie van deze winkel aan de Raadhuisstraat 2 en voor exclusieve damesstoffen en bonnetterie was Tilly Grummer, Raadhuisstraat 16, het juiste adres. Koen Eyck gevestigd aan de Geleenstraat 16a, was juwelier, horloger en opticien. De zaak leverde brillen, horloges, goud en zilver benevens Keltum- en Zilva-pleet cassettes. Bij het R.K. Verenigingsgebouw “St. Franciscushuis” aan de Pater Beatusstraat 3 was een smalfilm- en geluidsinstallatie aanwezig; er waren zalen voor iedere gelegenheid van 10 tot 350 personen en het buffet rekende billijke prijzen.

Privécollectie Tonny Friedrichs-Verhelst | Gustave Alberts, 15-8-1959
Privécollectie Tonny Friedrichs-Verhelst | Gustave Alberts, 15-8-1959

Aan de Dr. Poelsstraat 22 verkocht Gustave Alberts boeken en bij Meijs en Zoon, aan de Nobelstraat 47, kon men terecht voor hypotheken, assurantiën en financieringen. “Ripolin snelverf 500” was verkrijgbaar bij D.A. Drogisterij-Parfumerie Fa. J.W. Savelbergh, Geleenstraat 24. Handelsschool “Studio”, met als directeur Drs. J.B.H. Koelman, leidde op voor alle administratieve diploma’s, zowel privé als clublessen. Het adres was Laan van Hövell tot Westerflier 13.

Bron: Rijckheyt.nl | Feestavond voor het personeel van het Openbaar Slachthuis Heerlen in het Pancratiushuis.
Bron: Rijckheyt.nl | Feestavond voor het personeel van het Openbaar Slachthuis Heerlen in het Pancratiushuis.

St. Pancratiushuis en Boumans
Voor vergaderingen en feestavonden was het St. Pancratiushuis, Nobelstraat 33, beschikbaar. Was de huishouding toe aan nieuwe karpetten, tapijt, lopers, gordijnen, bedden, matrassen, cocos, dekens of baby-artikelen, dan kon men eens gaan kijken bij Boumans, Willemstraat 21. Aan de Saroleastraat was de winkel van Grote gevestigd. De advertentie vermeldt geen huisnummer, maar wel dat het Het Centrum van aparte kleding was.

Foto Bonke, Akerstraat 24, leverde excellent fotowerk op alle gebied. Corsetten en beha’s werden verkocht door de Wala speciaalzaak J.H. Vegers, Emmaplein 13. Vrouwen konden er ook terecht voor lingerie en kousen. Muller, Wilhelminaplein 15 verkocht Electrolux stofzuigers, koelkasten, vloerwrijvers, enz.

Bron: Rijckheyt.nl | Akerstraat. Rechts winkelpand Meulenberg. Links Foto Bonke. Op de achtergrond het Glaspaleis.
Bron: Rijckheyt.nl | Akerstraat. Rechts winkelpand Meulenberg. Links Foto Bonke. Op de achtergrond het Glaspaleis.

Mode en lunchrooms
Pieters-Dortu verkocht de modernste kleding voor de laagste prijs in de modernste winkels in Maastricht en Heerlen. Iedereen wist die winkels wel te vinden want er staan geen adressen in de advertentie. Saroleastraat 40-42 was het adres van Verheugen’s Patisserie-Restaurant. Op de 1e etage bevond zich een aparte eetzaal en uitzending van diners en partijen vond door geheel Zuid-Limburg plaats. Een concurrent aan “de Sarool” was Maison Bernaerts van Jos. van Waterschoot. Op nummer 18-20 werd een patisserie, tearoom en lunchroom geëxploiteerd. Regelmatig werden nieuwe gebak-specialité’s gepresenteerd en ook konden bij u thuis complete diners, recepties en koude buffetten worden verzorgd. Wilko was een bedrijf voor staalconstructies, montage en machine-revisie aan de Voskuilenweg 127.

Tot slot: H. van der Heiden was dé radio- en televisie-specialist wiens Electronicazaak op Honingmanstraat 33-35 gevestigd was.

Bert

Bert Nijkamp werd in 1941 in Heerlen geboren. Twintig jaar woonde Bert in Meezenbroek. Deze tijd was voor hem onvergetelijk. Na een (mislukte) start in de horeca diende hij zijn militaire dienstplicht te vervullen en in die periode was zijn gezin in 1961 naar Apeldoorn verhuisd. Na te zijn afgezwaaid, had hij een paar jaar een adm. functie bij een constructiefabriek om daarna als burger-ambtenaar in verschillende technisch/ administratieve functies bij een TD-eenheid van Defensie zijn brood te verdienen. Al sinds zijn jonge jaren schreef hij graag en was hij geïnteresseerd in historie. Zowel voor die constructiefabriek, als voor zijn militaire werkgever heeft hij verschillende artikelen geschreven. In 2010 schreef Bert samen met een oud-collega een boek over over “150 jaar Kamp Nieuw Milligen”, een militair complex midden op de Veluwe. Ze hebben er twee jaar aan gewerkt. En in 1991 kwam een door Bert geschreven boek uit over 75 Jaar Apeld. Chr. Mannenkoor (zie www.acm-apeldoorn.nl) waarvan hij al jaren lid was (de basis voor zijn liefhebberij voor mannenkoorzang was n.b. bij het K.H.M. St. Pancratius gelegd!). Bert is op 10 oktober 2012 in Apeldoorn overleden.

9 gedachten over “Winkelen in de vijftiger jaren (3)”

  1. ik heb nog een bril met koker, ooit verkocht daar Koen Eyck aan de Emmastraat 18 te heerlen. is er iemand die weet wanneer die winkel daar was?? bij voorbaat mijn dank,
    will oostra

  2. Ik lees nergens iets over de winkel van mijn ouders,ze hadden een dameshoeden zaak in de Stationstraat nl Walina op nummer 8.Rechts was juwelier De Vries en links van Wersch met verf en lijsten .

      1. Annemie wat leuk om van je te horen,hoe gaat het met je?Ik herinner me jouw ook heel goed hoor.Hoe kunnen wij onze adressen uitwisselen als jij dat tenminste ook wilt!
        Groeten Marianne

        1. Marian ik heb juist jouw antwoord gezien en vond het heel leuk.
          Ik zou het heel leuk vinden als je mij een mailtje stuurt dan hebben wij contact en kunnen wij mekaar misschien treffen je volgende keer als ik in Nederland ben. ankyback@ me.com
          xx

    1. Hallo Marianne, ik kan me nog heel goed aan de zaak en aan je ouders herinneren, vooral aan je moeder. Vroeger, dat is toch al heel lang geleden, kwam ik wel eens bij jullie thuis, Jij kwam ook wel eens bij ons op de Molenberg. Als ik me goed herinner noemden wij jou toen Ponny, klopt dat? Door toeval ben ik bij Heerlen vertelt terecht gekomen en het is leuk om weer iets over Heerlen te lezen. Sinds 1968 woon ik in Keulen. Jij hebt trouwens ook in mijn poezie album geschreven. Groetjes.

      1. Hallo Anneke,wat leuk van je te horen.Het is lang geleden, Wij wonen sinds 1969 in Zeeuws-Vlaanderen eerst in Terneuzen en nu in Axel .In 1960 ben ik getrouwd met Billy Bosten en nog steeds.Jij had toch een broer Jacky die met Guus Finken getrouwd is geloof ik.Wat leuk dat jij je mijn moeder herinnerd.Het klopt dat ik toen Ponny wilde heten. Groetjes,Marianne

        1. Zolang geleden en toch niet vergeten. Onze dochter woont ook in Zeeland in Oud Vossemeer op het eiland Tholen. Wij zijn er vaak, alhoewel wij ook graag naar Limburg komen. Hebben daar ook nog vrienden van vroeger. Ben sinds 1968 getrouwd en ook nog steeds. Ontzettend leuk iets van je te horen. Heel veel groeten, Anneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.