Voor de kinderen van ongeveer 12/13 jaar was de tijd van de bevrijding een spannende-mooie periode. Naar school gaan was er toen een tijdlang niet bij, hoewel er af en toe les werd gegeven bij goedwillende ouders thuis.
De reden was de “bezetting” van de Neutrale Volksschool door Amerikaanse militairen. Rondom Meezenbroek waren er militairen gelegerd o.a. in “de Laan” en rondom de boerderij van boer Tillemans in de volksmond bekend als “Boer Slot” en in het weiland achter de Frans Halsstraat.
Bij Boer Slot stonden kanonnen en in het weiland een paar zware mitrailleurs(4 loops.50) als luchtbescherming. Al die soldaten gingen af en aan naar het front over de grens in Duitsland, waarheen ze in de bekende grote
trucks vervoerd werden. In hun “vrije tijd” verkeerden deze jongens veel in Meezenbroek. Daar verbleven ze bij families waar ze – veelal in gebrekkig Engels – als welkome gasten werden ontvangen. En welkom waren ze met hun chocolade, sigaretten en stukken zeep.
Souveniers
Als ze terug kwamen van het front in Duitsland bleek vaak, dat er niet alleen gevochten was, maar dat er ook “souvenirs” meegebracht werden, de trucks waren groot genoeg. Je kon ze echter niet in je tentje kwijt, dus kwamen ze terecht in Meezenbroek.
Zo was het niet ongewoon dat er opeens een piano op straat stond en dat er schilderijen aan een muur hingen.
Het meest opwindende moment voor de kinderen was, toen er een stuk of vijf ezeltjes in de straten rond liepen.Vermoedelijk circusezeltjes, want als je er op ging zitten “bokten” ze net zo lang tot je er af vloog. Na een paar dagen waren de dieren weer weg en ik ben er nooit achter gekomen waar ze gebleven zijn.
Het behoud van een schone droge loop
De soldaten hadden als ze naar het front gingen uiteraard altijd hun geweer bij zich. Dit wapen moest natuurlijk in goede conditie zijn. In die tijd van het jaar met veel regen was het behoud van een schone droge loop echt van levensbelang. Dit werd door hen op een simpele manier geregeld. Er werd n.l. een condoom over de loop getrokken. En condooms hadden de boys genoeg.
Terug van het front werd de “regenjas” in de afvalbak gegooid en deze werd weer geleegd in een ter plaatse gegraven gat. Ja en rond dat afvalgat was er altijd wel iemand die de condooms verzamelde. Waarvoor? Simpel – men maakte er solutie van. Solutie om al die nog in omloop zijnde gammele fietsbanden die heel vlug lek raakten, te plakken.
Ik woonde gedurende de bevrijding in een van de twee huizen die bij de Neutrale Volksschool behoorde. Ik was toen 3 of 4 jaar oud. Een van de Amerikaanse officieren bracht mij mijn eerste fiets compleet met volle luchtbanden uit Duitsland. Op het schoolplein heb ik leren fietsen rond de palen van de luifel tussen het schoolgebouw en het gymnastiek lokaal. Jammer genoeg liet ik een van mijn vriendjes mijn fiets proberen en hij reed volle vaart de heuvel van de Visserstraat af en kon de bocht niet halen op de Kasteel laan.
Mijn vriendje werd licht gewond maar de fiets werd onherstelbaar vernield.
Ik woon nu sinds 1967 in Ontario, Canada en ben zeer blij de verhalen in Heerlen Vertelt gevonden te hebben.
Leuk verhaal Heer Huisman. Het is niet onwaarschijnlijk dat de fiets die Rob van de Amerikaanse officier kreeg een Nederlandse fiets was die door de Duitsers in Nederland in beslag was genomen en zo weer in Nederlandse handen kwam….
Groetjes. Ton.
Dag Rob.
Ben jij een zoon van meester de Blauw, ik heb in 1954/55 in de vierde klas bij meester de Blauw gezeten.
Meester Haak en meester Roes woonde toendertijd daar ook.
Ik kan mij nog herinneren dat jullie gingen emigreren, er was destijds een hele emigratie golf in Meezenbroek.
Beste F. Huisman,
Weet u toevallig nog enkelen locaties van die afval kuilen?
Mijn opa heeft daar vaak over vertelt maar ik heb nooit kunnen achterhalen waar het was.
Mvg,
Diem.
Beste Diem,
Sorry voor de late reactie op de vraag over de locaties. 1 ervan bevond zich aan het eind van de school in het verlengde van de Kasteellaan, naast de groentetuin van de fam. Kranenburg. Deze familie woonde destijds in de Rembrandtstraat nr. 30. Mvg, F. Huisman
Beste F, Huisman. Ik heb heel lang gedacht dat ik in mijn gedachte de kanonnen heb verzonnen ,Maar U bevestigd dat er wel degelijk kanonnen in het weiland van boer Boerenslot stonden. Als U zoveel weet wat er in Mezenbroek gebeurde tijdens de Oorlog, moet U toch ook weten dat er bij de NVS een paar soldaten in een jeep zich hebben dood gereden, Gr A.Spoelstra
Er hebben in de tijd van de soldaten in de NVS een paar soldaten in een jeep zich dood gereden