Bron: Fotocollectie: Tonny Friedrichs Verhelst | Brikkebakkers aan het werk in Aplerbeck.

De verhalen van Marie-Louise Verhelst-van Loo

Op 26 juli 2012 overleed Marie-Louise Verhelst-van Loo, Mia voor familie en bekenden. Ze was op 19 september 1922 geboren aan de Bongerd in Heerlen op de plaats, waar later het Glaspaleis gebouwd zou worden. 

Bron: Fotocollectie: Tonny Friedrichs Verhelst | Brikkebakkers aan het werk in Aplerbeck.
Bron: Fotocollectie: Tonny Friedrichs Verhelst | Brikkebakkers aan het werk in Aplerbeck.

Ze was het elfde kind van Frans van Loo en Fientje Vrusch. Zoals dat in die tijd niet ongewoon was, was een van die kinderen kort na de geboorte gestorven, dus ze werd eigenlijk als het tiende geteld. Na haar werden nog twee kinderen geboren waarvan er een ook kort na de geboorte overleed.

De voorouders van haar vader stamden uit Nuth en Grijzegrubben. Haar grootvader was rond 1870 met zijn Hoensbroekse echtgenote als steenbakker naar de omgeving van Dortmund vertrokken. Daar, in Sölde en Aplerbeck werden bijna alle van hun 16 kinderen geboren. Elk jaar kwamen haar grootouders terug naar Limburg voor familiebezoek. In 1901 merkten ze, dat er in Heerlen ook geld kon worden verdiend. De mijnen werden geopend. Haar grootouders kochten een stuk grond aan de Geerstraat en bouwden daar een huis met bedrijfsruimte om er een vrachtbedrijf te beginnen. De meeste van de kinderen volgden hun ouders kort daarna naar Heerlen. Zo ook Frans, de vader van Mia.

De voorouders van haar moeder kwamen van oudsher uit Musschemig, waar ze een boerenhoeve hadden.

In 1906 trouwden Frans van Loo en Fientje Vrusch. Heel even woonden ze in de Geleenstraat waar Fientje een naaiatelier runde. Maar al snel verhuisden ze naar het Pancratiusplein (botermarkt) waar hun oudste zoon werd geboren. Daarna verhuisden ze naar de Bongerd (voorheen Prins Hendriklaan) waar de andere kinderen van Loo werden geboren. Centraler in Heerlen kan niet.

Toen Mia 64 jaar was is ze begonnen haar herinneringen aan Heerlen op papier te zetten, in proza en in poëzie. En ze schreef bijna steeds in haar moederstaal: het Heerlens. Ze deed dat voor haarzelf en voor haar kinderen en kleinkinderen. Niet alleen herinneringen aan Heerlen schreef ze, ook losse anekdotes en gedichten en gedenkschriften aan haar overleden familieleden.

Bron: Privécollectie | Marie-Louise Verhelst van Loo
Bron: Privécollectie | Marie-Louise Verhelst van Loo

De verhalen zijn niet alleen de moeite waard voor de naaste familie, ook voor allen die geïnteresseerd zijn in het Heerlen van vroeger hebben ze veel te bieden. In overleg met de dochters van mijn tante Mia stellen we een deel van de verhalen ter beschikking aan “Heerlen vertelt”. Omdat niet iedereen het Heerlens machtig is, heb ik (Léon) de verhalen en gedichten in het Nederlands vertaald.

Wilt u de verhalen toch in het origineel, het Heerlens lezen?
Laat dit dan even weten d.m.v. een e-mail naar:lgjvanloo@planet.nl. Dan sturen wij u het origineel toe.

De komende maanden nemen wij u mee in het leven van toen in Heerlen, aan de hand van de verhalen en herinneringen van Marie-Louise.

– Waar ik geboren ben
– Wandelen met pap
– De miljonair
Kermis
Mariakapel
– De paarden van mijn vader
– Mijn huwelijksdag

Februari 2013, Léon van Loo

 

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.