Bron: Via-futura.nl | Molenber

Molenberg gedeeltelijk beschermd stadsgezicht

Afgelopen maand (oktober 2013 red.) werd bekend dat delen van de wijk Molenberg en omgeving officieel zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht.

Bron: Via-futura.nl | Molenberg
Bron: Via-futura.nl | Molenberg

De wijk die in 2006 nog samen met MSP behoorde tot een van de 12 wijken in Nederland met de meest ernstige sociale problemen (1) laat hiermee een minder goede tijd achter zich.

Stadsgezicht
Het predicaat stadsgezicht is leuk, maar wat betekent het nu precies?

Een beschermd stadsgezicht is een groep van objecten en gebouwen die van overheidswege is beschermd. Hierdoor ontvangt de betreffende gemeente geld om het historische karakter van de oude (binnen)stad in stand te houden. De regeling is ter bescherming van het oorspronkelijke uiterlijk van een stadsdeel en is bedoeld om gemeente te stimuleren oudere huizen te laten staan en te renoveren of op te knappen.(2)

Bron: Rijckheyt.nl | Bron: Rijkcheyt.nl | Luchtfoto van de Molenberg met rechts de Philipsfabriek.
Bron: Rijckheyt.nl | Bron: Rijkcheyt.nl | Luchtfoto van de Molenberg met rechts de Philipsfabriek.

Oorsprong
De oorsprong van Molenberg brengt ons terug naar de tijd voordat de wijk bewoond werd. Vanaf het moment dat we “Molenberg” tegenkomen op kaarten en archiefstukken – voor de 20ste eeuw – is het niet meer dan een veldnaam en vinden we er voornamelijk akkers en velden. Pas sinds de explosieve groei begin 1910 door de mijnen heeft Molenberg ook duidelijke bebouwing. (3) Tussen 1913 en 1938 kreeg de wijk vorm en werd het volgens een planologisch ontwerp van Jan Stuyt op de gelijknamige heuvel gebouwd.

De gebouwen die tot het stadsgezicht behoren stammen allemaal uit de periode van 1850 tot 1940. De Molenberg, onder meer bekend om de Oliemolen, de woninggroep van Stuyt en het Bernardinuscollege werd de zesde en laatste Heerlense wijk die is aangewezen als beschermd stadsgezicht.(4)

Benieuwd naar verhalen “uit de Molenberg”?
Bekijk hier ons overzicht >

Maurice van Opdorp

Maurice was oprichter en hoofdredacteur van de website Heerlenvertelt.nl. Als Heerlenaar schreef Maurice regelmatig ook zelf mee aan de verhalen van Heerlen Vertelt. Op 10 mei 2015 is Maurice overleden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.