Bron: Rijckheyt.nl | Kruispunt Kerkraderweg-Hofdijkstraat-Molenberglaan-Joost van Vondelstraat. Op de achtergrond de Broederschool. (ca. 1940)

93-jarige Broederschool wil naam veranderen

Sinds 1922 prijkt de naam Broederschool op de lagere school van de Heerlense Molenberg. Al 93 jaar is deze naam een begrip in Heerlen en tot ver daarbuiten. Nu de grote verbouwing en renovatie van de school haar einde nadert heeft de schoolleiding bedacht om de schoolnaam te veranderen. Of dat een goed idee is vragen veel oud leerlingen zich echter hardop af. 

Bron: Rijckheyt.nl | Kruispunt Kerkraderweg-Hofdijkstraat-Molenberglaan-Joost van Vondelstraat. Op de achtergrond de Broederschool. (ca. 1940)
Bron: Rijckheyt.nl | Kruispunt Kerkraderweg-Hofdijkstraat-Molenberglaan-Joost van Vondelstraat. Op de achtergrond de Broederschool. (ca. 1940)

Oud leerlingen zien de naamsverandering met weemoed gebeuren. ‘Wat is er mis met de naam Broederschool? Een school waar we jarenlang prima onderwijs genoten.’ De Broederschool is bovendien een naam die tot ver buiten Heerlen bekend is luidt het veelvuldig.

Om de goede naam van De Broederschool niet voor een willekeurige nieuwe naam te verruilen trekken oud leerlingen aan de bel.

‘Wat mij betreft dekt de naam Broederschool de lading perfect en moet de school onder deze naam -in 2022- haar eeuwfeest vieren. Laten we vandaar hopen dat niet alleen de huidige leerlingen maar ook de vele oud-leerlingen die aan de Broederschool onderwijs genoten alsnog gekend worden en de naam Broederschool met hoofdletters geschreven blijft.’

Bron: Rijckheyt.nl | Zesde klas van de Broederschool op de Molenberg. Onderwijzer was broeder Hildebrand. Zichtbaar of gedeeltelijk zichtbaar: Toon Heslenfeld, Loek Hulsman, Joep van Bilzen, Eug. Nuijt, ?, Hub en Jef Houben, Jan Bouwman, Paul Leclerc, Theo Lensen, Joep Wark, Jo Lemmens, Theo Thuis, W. den Held, Jan Albrink, Nico Romijn en Frans Demarteau.
Bron: Rijckheyt.nl | Zesde klas van de Broederschool op de Molenberg. Onderwijzer was broeder Hildebrand. Zichtbaar of gedeeltelijk zichtbaar: Toon Heslenfeld, Loek Hulsman, Joep van Bilzen, Eug. Nuijt, ?, Hub en Jef Houben, Jan Bouwman, Paul Leclerc, Theo Lensen, Joep Wark, Jo Lemmens, Theo Thuis, W. den Held, Jan Albrink, Nico Romijn en Frans Demarteau.

Ingezonden verhaal

Als lezer van HeerlenVertelt.nl zal het vaak voorkomen dat u gebeurtenissen, locaties of gebouwen herkent. Wanneer u graag zelf een verhaal hierover wilt schrijven en insturen kan dit natuurlijk!

52 gedachten over “93-jarige Broederschool wil naam veranderen”

  1. Waarom moet de naam veranderd worden na meer dan 90 jaren?
    Deze school was toch altijd een begrip in Zuidlimburg. Ik heb er ook op gezeten alsmede mijn broers. Ook drie ooms van mij (o.a. Joep van Bilsen op de foto, geboren 1923) hebben op de BROEDERSCHOOL gezeten.
    Nee, geen goed idee om de naam te veranderen. Hoop dat er vele protesten komen.

  2. Ben het volledig met fré eens. Ik was ook leerling op de Broederschool, evenals mijn broers Otto en Harrie.
    De naam Broederschool is een begrip hetgeen je niet zo maar eventjes kunt ( mag ) uitwissen.
    Waarom een andere naam? Als je in Heerlen en verre omstreken de naam Broederschool laat vallen weet iedereen dat dit onderwijsinstituut op de Molenberg staat. Welke oelewappers komen op het idee van een naamsverandering? Zijn er soms malloten die denken dat als je een school een andere naam geeft, er iets verandert aan de kwaliteit van het onderwijs? Of zijn er mafkezen die deze naam niet vinden passen in de huidige tijd? Allemaal vragen waarop ik graag eens een zinnig antwoord zou krijgen.
    Ik hoop dat er veel reacties komen op dit idiote plan en dat degenen die denken dat ze het voor het zeggen hebben luisteren naar deze meningen.
    Boos, boos, boos ben ik bij het idee dat de naam BROEDERSCHOOL gaat veranderen.
    Leraren, oud-leraren, leerlingen en oud-leerlingen en andere betrokkenen: laat het ongenoegen over het belachelijke plan van een naamsverandering horen!!!!

  3. Een aanvulling op mijn bovenstaand commentaar: inmiddels heb ik telefonisch contact gehad met de directeur van de BROEDERSCHOOL en zijn motivatie aangehoord.
    Ook de redactie van het Limburgs Dagblad heb ik benaderd met het verzoek om een artikel in de krant te plaatsen m.b.t. de naamsverandering.
    Even afwachten maar..

    1. Enige tijd terug (ruim 1 jaar) had ik een gesprek met dhr Sauren die mij meedeelde dat hij de naam BROEDERSCHOOL had laten vastleggen door het bestuur (in statuten?).

      in gesprek kwam ik nadat ik op de site van hen gezocht had naar info uit het verleden, over de ‘kleur’ van de school en de ‘missio’ en de relatie met de achtergrond in het verleden (het betreft hier wel effe bijzonder onderwijs). NIETS NIETS NIETS dat op de site verwees naar een bijzondere spirituele basis laat staan waar men zich tegenwoordig voor schaamt, een KATHOLIEKE achtergrond.
      JAJA ik weet het, anders denkenden…. moslims en agnosten…jaja

      Nu ik zal u zeggen dat ik meer en meer respect krijg voor die moslims, die geloven nog ergens in! Laten zich niet door de tijdsgeest de nek omdraaien. Maar multiculti vereist wel minimaal 2 culturen/geloven, de moslims en de onze …. en dat is een slappe cultuur waar van de smaak van het verleden nog net zoveel over is als van een uitgekauwde kauwgum …… nu schiet me anecdote binnen van Broederschool waarbij de jongere broer de oudere om kawgum vraagt, beide doen hun mond open en de oudere spuwt zijn kauwgum in de mond vd andere die er dankbaar op kauwt. Spaarzaamheid toen al….

  4. Hoi Rudie, natuurlijk doe ik er alles aan om alle lezers te informeren. Even heb ik getwijfeld of ik het volgende kenbaar moest maken. Ik kan en wil de waarheid echter geen geweld aandoen. Één van de redenen om de naam BROEDERSCHOOL te veranderen ( en naar mijn gevoel, voor wat het waard is misschien wel de belangrijkste ) is dat de schoolleiding ervan overtuigd is dat ouders hun kinderen niet naar een school willen sturen die in een, die term is echt gevallen, achterstandswijk is gesitueerd. Natuurlijk is algemeen bekend dat de BROEDERSCHOOL op de Molenberg ligt. Geef je de BROEDERSCHOOL een andere naam, zo is de redenering, dan is de associatie met die achterstandswijk er niet meer…
    Ik hoef nauwelijks naar de mening van de lezers te vragen dunkt me.

    1. wat een vreselijke Ivorentoren visie bij dát bestuur en ongefundeerde kretologie zonder basis in onderzoek onder de bevolking: zonder een causaal verband te suggereren moet men statistisch aantoonbaar wél een correlatie erkennen tussen het dalen van het nivau van het onderwijs in dit land en de vele naamsveranderingen van St Jozef, Maria en Michael-school in moderne geseculariseerd namen als Caroussel, Windwijzer of Tovertuin.
      Ik tref weinig reacties aan VOOR naamsverandering; komt dat door de rekensom die men moet maken om een bericht te kunnen plaatsen?

    2. Achterstandswijk, nou en? Volgens mij was de school in mijn tijd (1954-1960) al wat tegenwoordig een ‘brede school’ heet. Goed onderwijs met daarom heen allerlei culturele recreatie, spel-, sport, -en natuuractiviteiten. Van mijn klas (1954-1960) ging een aanzienlijk deel uiteindelijk naar een universiteit. Voor zover ik weet zijn er twee van die klas professor geworden, mede dankzij het prima onderwijs van de Broederschool. Men zou juist trots moeten zijn op de naam Broederschool.

  5. Alle leerlingen die op deze school hebben gezeten zullen de naam niet veranderd willen zien.Het zou een stuk jeugd sentiment wegnemen. Tenslotte waarom iets goeds veranderen,voor iets wat men denkt dat beter is?Houden deze naam. Je veranderd Heerlen toch ook niet in spazedig of zo.Nogmaals verandering is geen verbetering

  6. Een vreselijk slecht idee om na meer dan 90 jaar de naam van de Broederschool te gaan veranderen. De naam is een begrip en een onderdeel van de rijke geschiedenis van de school. Ik hoop dat de schoolleiding snel inziet dat dit een slecht plan is en met trots de naam zal behouden.
    En wat betreft de associatie met de “achterstandswijk”: Ik ben er trots op dat ik op de Broederschool heb gezeten en ik ben er ook trots op dat mijn wortels op de Molenberg liggen. Ik denk dat de mensen die zich schamen voor de Molenberg en de naam Broederschool er zelf niet vandaan komen.

  7. Net als in Eindhoven zijn ze in Heerlen goed in het slopen van de mooiste gebouwen. Gelukkig hebben we de Broederschool nog, maar om die een andere naam te geven vind ik net zo erg als slopen. Ik vind het prachtig om mijn kleinkinderen te vertellen op welke school ik, en mijn broers Wim en Ben heb gezeten. De vragen komen dan vanzelf ook al is het in Heeze.
    Er zijn best leerlingen die minder leuke ervaringen hebben gehad met sommige broeders maar door de school een andere naam te geven los je dat niet op.
    Trouwens waarom nu pas, toen de laatste broeder vertrok is de naam toch ook niet veranderd. Vraag me wel af wie er nu in in het klooster woont.

  8. Dat is zeker een Aprilscherz ,iemand houdt de Molenberg voor de gek,de BROEDERSCHOOL een andere naam geven dat kann gewoon niet en daarmee basta.

  9. Ben zelf niet naar de Broederschool op de Molenberg geweest, maar heb wel in Meezenbroek onderwijs van broeders gevolgd op de toenmalige Pius X-school.
    Als de broeders van de Broederschool kun lesgevende taken met dezelfde toewijding hebben verricht, verdient de naam het zeker behouden te blijven. Of moeten we weer een ‘Windwijzer’, ‘Kompas, ‘Wegwijzer’ erbij krijgen? En dan de motivatie van de schoolleiding (zie de mail van Ton Otten)! Plak een ster op een fiat en je krijgt een Mercedes. Neen, de inhoud bepaalt! Niet de verpakking.

  10. Heb 6 jaar (1939-1945) op de Broederschool gezeten, “op de Nui”. Je had ook nog “de Ouw”. De oude en de nieuwe school. De oude vooraan en dwars erop de nieuwe. Een school met een gymnastiekzaal. Enig in zijn soort. Een school waar broeder Cosmas mijn laatste klassebroeder was. Een school waar je ook zingen kon, waar een broeder als imker je alles over bijen vertelde, waar je soms voor bepaalde vakken een andere broeder had dan de broeder van jouw klas enzovoorts. Een school, geleid door de “Broeders van Maastricht”, uitblinkend in onderwijs, wijd bekend, waar je ook en bovenal duidelijk werd bijgebracht het verschil tussen goed en kwaad. Normen en waarden, noemen we dat nu. Die herinnering blijft. Ik weet niet hoe de school thans kwalitatief functioneert. Maar “Broederschool”wegnemen uit onze beste herinneringen……toont weinig respect voor historische banden met een voortreffelijk onderwijsinstituut.
    De verantwoordelijken hiervoor zouden er trots op moeten zijn voor hun school deze eretitel te mogen dragen. Als een betekenisvolle kadastrale benaming, waar zij thans lesgeven.
    Hans van Wersch ofwel Hans van de kuster!

    1. Bij deze sluit ik mij aan bij de reacties van oud leerlingen van de BROEDERSCHOOL. Ik heb van 1939 -1945 ook op de Nui school gezeten en wel bij Hans van Wersch. Wij horen nu ook bij de oude garde. Mijn geboorte jaar 1932.
      De naam BROEDERSCHOOL mag niet veranderd worden, dit is een klap in het gezicht van de oud leerlingen.
      Sjef Jongen.

  11. Hallo Hans, afgelopen week kwam ik een tweetal artikelen op het spoor die zeer uitgebreid verhaal doen over jouw vader. Laat me maar even weten als je geïnteresseerd bent.
    Groetjes!

  12. de naam veranderen is zeker een goed idee
    wegens verbouwing en de vrijeschool
    hoort toch ook een nieuwe naam denk er aan mensen
    wij leven in het jaar 2015 en niet uit de oude verleden wij moeten met de tijd mee gaan
    en denk nu aan de nieuwe jeugd en verbetering voor de wijk
    ik vind zeker dat de nieuwe naam bij de nieuwe verbouwde naam komt
    op de nieuwe in gang
    samen met de vrijeschool
    gr geer

  13. Ook op Facebook is een hele discussie gaande over de naam BROEDERSCHOOL.

    Hier slaat de heer Mathijs Bremen de spijker op z’n kop:

    Zo kunnen we ook een nieuwe naam voor de Pancratiuskerk bedenken en de Oliemolen is ook aan een nieuwe naam toe want daar wordt geen olie meer gemalen………….. Of toch maar laten hoe het sinds mensenheugenis is? Waarom een nieuwe naam voor een oud bekend gebouw verzinnen? De Broederschool IS gewoon de broederschool en als die straks het Tierelantijntje heet, blijft toch iedereen hem de Broederschool noemen.

  14. Juist Fré, maar kennelijk zijn sommige mensen/instanties/instellingen/bestuurders/politici/lokale autoriteiten hardleers. Hoe is het b.v. gegaan met de naam ” oostelijke mijnstreek “? Alles wat verwees naar de mijnen moest verdwijnen, zwart moest zonodig groen worden. Nu, anno 2015, weet men niet hoeveel geld en energie moet worden gestopt in Het Jaar Van De Mijnen. Nostalgie of spijt dat ooit een naamsverandering moest worden doorgevoerd? Klinkt Parkstad dan zoveel beter?
    Helaas is facebook niet voor iedereen de meest voor de hand liggende communicatiemogelijkheid.
    Voorstel: laat iedere lezer van heerlenvertelt zijn mening op onze site weergeven, kunnen we altijd de ” schoolleiding ” een kopie sturen.
    Groetjes. Ton

  15. Ook ik ben het helemaal eens met alle voorgaande schrijvers: lachwekkend plan, beter uitgedrukt: om te huilen. In Nederland is de afgelopen jaren veel op de schop gegooid in onderwijsland. En is het onderwijs daarmee zoveel beter geworden? Nee dus. Het was vaak een ramp voor scholieren, studenten, leerkrachten en ouders. Deze voorgenomen naamsverandering is typisch zo’n plan van voortvarende jonge onderwijsmanagers die willen vernieuwen om hun stempel te zetten. Ze willen scoren. Dat ze daarmee geen recht doen aan een 90 jaar bestaand instituut dat Broederschool heet, daar hebben ze geen boodschap aan. Elke andere naam kan trouwens niets anders zijn dan een slap aftreksel van de fiere naam ‘Broederschool’. Je moet er toch niet aan denken dat ze komen aanzetten met de naam van een politicus of wetenschapper of kunstenaar of nog erger: ‘Tierelantijntje’ zoals Fré Beckers (oud-klasgenoot van mij) schreef. Dan verzandt de Broederschool in de anonimiteit van de duizenden scholen die al zo’n soort naam hebben. ‘Broederschool’ is uniek en wat uniek is dien je te koesteren. Dat is de verantwoordelijkheid van de schoolmanagers en daar mogen ze niet lichtvaardig mee omgaan. En daarmee basta (sorry, enige wrevel wekt dit gedoe wel bij mij op).

  16. Die zowat tevoor brengen moeten ze een gaatje in de schedel boren en dat spul wat daaronder zit af zeugen en direkt vernietigen want anders kunnen dat andere ook krijgen hopelijk krijgen dat niet meer mensen die leiden dat lijden.

  17. Ik heb het ook op Facebook gezet.DE NAAM BROEDERSCHOOL OP DE MOLENBERG MOET BLIJVEN.Bij je bent pas een Heerlenaar als.Op twee jonge negatievelingen na die nog nooit over de broederschool gehoord hadden vonden de anderen dat de naam moest blijven.Er is in Heerlen genoeg kapot gemaakt.Ook stond in het L.D van zaterdag dacht ik bij reacties dat de Broederschool moest blijven.Ik heb er op gezet dat mijn broers Jo.Frans en ik er op gezeten heb.Wie in hemelsnaam op de gedachte kwam om de naam Broederschool te veranderen?Alle beetjes helpen dacht ik.93 jaar Broederschool gooi je niet zo maar weg.Groetjes Rudie.

  18. De naam broederschool is onlosmakelijk verbonden aan deze school en ook aan mijn herinneringen, dat moet zo blijven, dus geen andere naamdaarnaast zit in de naam de herkomst, de geschiedenis: school geleid door broders

  19. De wens tot verandering van de naam Broederschool geeft in een noten-dop weer waar ik (begonnen op de Broederschool) na 13 jaar studies op Universiteit achter ben gekomen:
    De elite van een land (rechts en links elkaar afwisselend, of zoals nu samen) : “wij vinden democratie prima, en weten gelukkig ook wat goed is voor jullie”

  20. De naam Broederschool is in Heerlen al ruim 90 jaar synoniem voor degelijk onderwijs. In de loop der jaren heeft de school een meer dan uitstekende reputatie opgebouwd. De Broederschool heeft een niet te onderschatten bijdrage geleverd aan het onderwijs in Heerlen tijdens een periode van explosieve bevolkingsgroei. De naam Broederschool is voor talloze Heerlenaren onlosmakelijk verbonden met dierbare jeugdherinneringen. Kortom, Broederschool is de naam van een monument, een Heerlens monument.Het plan de naam Broederschool te vervangen getuigt van een onstellend gebrek aan historisch besef. Bovendien is de vraag gerechtvaardigd waaraan bestuurders – toch niet meer dan passanten in het bijna honderdjarig bestaan van de school – het recht ontlenen om Heerlen een zo belangrijk monument te ontnemen. Dit mag niet gebeuren! Nog steeds siert de naam Broederschool de voorgevel van het gebouw. Dit moet zo blijven! Tot in lengte van dagen.
    J. Bardoul oud-leerling 1942-1949.

  21. Beste Rob,
    Een universitaire studie heb ik weliswaar niet gevolgd. Ik heb echter zo’n flauw vermoeden dat je het aantal reacties ( positief of negatief ) op een artikel niet kunt koppelen aan de moeilijkheidsgraad van het rekensommetje dat je moet maken alvorens een reactie wordt geplaatst.
    Bovenstaande lezers hebben bijna allemaal onderwijs gehad op de BROEDERSCHOOL, daar kon je zo’n sommetje al vrij snel maken….
    Groetjes.

  22. De naam Broederschool moet blijven! Ze zouden er apetrots op moeten zijn. Een school die al zo lang bestaat en over een paar jaar zijn eeuwfeest zou kunnen vieren. De Broederschool is een begrip in Heerlen/Molenberg en ik ben trots dat ik er op gezeten heb van 1965-1969 (daarna verhuisd naar het Bekkerveld (St. Tarcisiusschool). Die school had het niet….
    Dus: niet doen!

  23. De kogel lijkt door de kerk: Broederschool blijft Broederschool meldt 1limburg.nl zojuist.

    Het inschakelen van de media, Heerlen Vertelt, een gesprek met (en mail aan) Innovo en het plaatsen van berichten heeft het beoogde resultaat bereikt.

    Allemaal van harte gefeliciteerd, samen hebben we onze Broederschool behouden. Op naar het eeuwfeest!

    1. Per toeval op Heerlen Verteld gekomen en daar gelezen dat de naam Broederschool behouden zou blijven,wat schets mijn verbazing dat op Google stond te lezen dat de nieuwe naam Vrije School is geworden.

      Had me al verheugd om in 2022 het eeuwfeest te mogen meemaken van de Broederschool, maar heb er nu al
      weinig zin meer in. Ben scholier geweest van 1943 tot1950 heb er nog steeds goede herinningen aan.
      Jammer van dit alles.

  24. Beste lezers, wellicht hebben jullie het goede nieuws uit de krant vernomen:
    DE NAAM BROEDERSCHOOL BLIJFT BESTAAN!!
    Jullie reacties op heerlenvertelt en in de krant zijn gelukkig niet zonder resultaat gebleven!
    We kunnen tevreden zijn dat onze stemmen zijn gehoord en ook nog serieus zijn genomen.
    Roel Leers verdient een extra woord van dank, zijn artikel heeft ertoe geleid dat een stukje heerlense geschiedenis bewaard is gebleven.
    Hartelijke groeten aan iedereen!
    Ton.

  25. Hi Jo uit Leopold,heb het gelezen de naam BROEDERSHOOL blijft bestaan goed zo he,nu kunnen we weer slapen zonder nachtmeries te beleven en weer dromen van die ouwe Molenberg,veel groeten van Hans uit Bonn ook alle oud en nieuw Molenbergers.

  26. ja Hans ik denk best wel dat de ouwe en niewe molenpieken trots op de naam zijn ,goed gedaan,,, mijn vingers zijn nog bruin van de noten. groeten.

  27. Hi Jo waar heb je dan noten gestolen, jullie hadden een groote tuin Maar geen Nooteboom,je vader had allerhand aan het groeien dat kann ik me nog goed herinneren,als politie Beurs er nog was zou ik jouw ik je direct aangeven wegen stelen.Hans.

  28. de noten kwamen in mijn zak via de noteboom bij de broeders NATUURLIJK had ik eerst netjes aan een broeder gevraagd. maar toen ik thuis kwam metbruine vingers alweer een mep… je kon gewoon niet winnen he.. maar ze waren wel lekker,

  29. Zowat 3 maanden na dato kom ik er achter, dat de term “Broederschool” blijft bestaan. In één woord: geweldig, en mijn compliment voor allen die gereageerd hebben, maar ook voor hen die geluisterd hebben. Chapeau.

  30. hallo het heeft ook een leuke kant dat ze de naam zouden willen veranderen
    wat gelukkig niet doorgaat
    leuke brieven van oude bekenden
    gr arie
    voor degene die nog weten wie ik ben

  31. Beter laat dan nooit !!

    Ook ik was in de jaren 1948 leerling in de broederschool.
    Ik ben nu haast 80 jaar oud. maar herinner me nog aan
    broeder Arnoud, die ons regelmatig mee naar het Aambos
    nam en ons in de praktijk biologie-onderwijs gaf.
    En broeder Servatius, die naar ik meen, het hoofd van de
    school was. Als de pauze voorbij was, luidde hij een bel,
    die ergen onder het dak verborgen was.
    Verder kreeg ik onderwijs bij broeder Inigo.
    Uit mijn klas ken ik alleen nog Harry Hol.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.