‘De Vondst Vertelt’ onder grote belangstelling geopend

In Heerlen is afgelopen woensdag onder grote belangstelling de tentoonstelling ‘De Vondst Vertelt’ geopend. Een gezamenlijk initiatief van De Vondst, Heerlen Vertelt en Historisch Goud, waarin tientallen voorwerpen van bewoners uit het huidige Parkstad te zien zijn. De objecten vertellen allemaal een verhaal over de bezetting en bevrijding.

Het centrum voor archeologie in Limburg ‘ De Vondst’, waar de expositie vanaf nu te bekijken is, was ruim voor aanvang van de opening al goed gevuld met geïnteresseerden die – onder het genot van een hapje en een drankje – samen wilden proosten op de vrijheid en benieuwd waren naar wat de tentoonstelling te bieden had.


Madelon Demeijer, coördinator De Vondst en mede-initiatiefnemer van de tentoonstelling, verwelkomende alle gasten met een korte inleiding, waarna de tentoonstelling door stadshistoricus Michel Lemaire en aanwezige ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog zelf, verder toegelicht werd.

‘Blijf deze verhalen vertellen’
Ylka Kolken bezorgde de aanwezigen daarna kippenvel met het lied ‘Zie’, dat gaat over vrouwenverzet in de Tweede Wereldoorlog en zij samen met Gé Reinders schreef ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding Limburg. Ook wethouder van Onderwijs, jeugd, Cultuur, Erfgoed en Wonen Jordy Clemens nam de microfoon even op om zijn waardering voor de tentoonstelling te uiten en te benadrukken hoe belangrijk het is dat we deze verhalen blijven vertellen. ‘Hoe dan ook. Of dat met muziek, foto’s of zoals hier met voorwerpen is. Het zijn verhalen van ons allemaal.’

Krant
Ook buiten De Vondst kon niemand de start van de expositie ontgaan. Een rij legervoertuigen trok de aandacht van velen voorbijgangers. Na de officiële opening, werden de eerste exemplaren van De Vondst Vertelt-krant uitgedeeld, een krant die je overigens bij bezoek aan de tentoonstelling gratis ontvangt. Niet alleen een mooie toelichting op de voorwerpen die te bekijken zijn. Ook kun je alle bijhorende verhalen thuis nog eens rustig nalezen.

De Vondst Vertelt is een gezamenlijk initiatief van het centrum voor archeologie in Limburg, verhalenplatform Heerlen Vertelt en Historisch Goud, het erfgoedbedrijf van gemeente Heerlen. Een geweldig mooi inkijkje in het dagelijkse leven van inwoners van het huidige Parkstad tijdens de bezetting en bevrijding. Uit persoonlijke archieven zonden bewoners voorwerpen met verhalen in. Deze ruim 30 vondsten vertellen elk een uniek verhaal uit die tijd.

De Vondst in Heerlen (Raadhuisplein 20) is kosteloos te bezoeken en is geopend van:

  • din – vrij: 10.00 t/m 17.00
  • zat & zon: 12.00 t/m 17.00
  • (maandag gesloten)

Bekijk enkele voorwerpen en video’s op
heerlenvertelt.nl/75jaarbevrijding
devondst.nl/vertelt

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Binnen het bestuur van Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur en een Bachelordiploma Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij opdeed bij de Provincie Limburg, L1 Radio-Televisie en de gemeente Meerssen, werkt hij nu al ruim 13 jaar als communicatieadviseur en persvoorlichter bij Zuyderland. De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven en muziek maken met zijn band.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.