Het zal die 17de september zijn geweest, de dag waarop ook de buurten Welten en Benzenrade en Heesberg bevrijd werden. Op die dag speelden wij samen met vrienden op het Dr. Schaapmansplein. Plotseling kwamen nog meer jongens waaronder mijn vriend Harrie Frankhort. Er waren Duitsers onderweg vertelde zij. Een hele kolonne stroomde de straat in. Nieuwsgierig als wij waren, hobbelden we er achter aan.
- Door Hubert Bekkers en Harrie Frankhort
De soldaten liepen ook niet snel. De stoet ging vanaf de Roemer Visscherstraat en Dr. Schaepman-straat naar de Da Costastraat.
Daar gebeurde iets wat ons deed schrikken. In de achterrij pakte plotseling een soldaat zijn geweer en mikte naar boven. Er stak iemand vanuit een raam de Nederlandse vlag uit. Een soldaat naast de militair die zijn geweer op het raam richtte, sloeg het geweer uit de handen van zijn collega en gelukkig is er toen geen schot gevallen. (nr 19 of 21). De kolonne liep verder. Bij de Joost van Vondelstraat sloeg men rechtsaf, vandaar liepen zij het talud af en over het mijnspoor naar de bosjes tussen de Leenhof en de Molenberg. Daar verschanste de Duitsers zich.
Het was op dezelfde plek waar wij jonge jongens (en nog een generatie voor ons) regelmatig onze eigen ‘oorlog’ hadden uitgevochten. Die van de ‘Molenpieken’ tegen de ‘Sjaaspieken’, de jongens van Molenberg tegen de jongens van Schaesberg. Onze munitie bestond uit de ronde kiezels die tussen de spoorbielzen lagen en ons wapen was de ‘flietz’ (katapult). Maar op die dag was het plotseling écht oorlog. Er werd met echte munitie geschoten, vanuit de bosjes over het spoor richting Schaesberg, het Eikske, Terwinselen. Daar lagen de Amerikanen in het veld. Er werd over en weer flink geschoten. Het was maar kort, maar voor ons wel beangstigend en spannend. Van een paar andere jongens hoorden wij dat je vanaf de Staringstraat in een hoekje, het hele terrein tot aan het Eikske kon overzien.
En op eens was het stil. We waren bevrijd.
Ik en Harrie en met ons vele andere jonge Molenpieken, waren er getuigen van geweest. Ook ‘Hannes’ Visschers en Thijs Abbenhuis herinneren het zich nog tot op de dag van vandaag.
Afbeeldingsbronnen: Rijkcheyt.nl, Familie Brokamp
Hub en Harrie, jullie hebben hier iets moois neergezet!
Wij woonden op het Dr. Schaepmanplein, op nummer 4.
Mijn vader was op een avond aan het wandelen met zijn broer die in Schaesberg woonde. Ze zagen boven in het bos dat uitkeek op de spoorlijn achter het voetbalveld van Kolonia lichten bewegen. Dat bleken inderdaad Duitse troepen te zijn.
Wat goed dat jullie als Mühlepieke schrijven over de geschiedenis van “ der Berg “.
Dat doet mij en zeer beslist veel anderen heel goed!
Toevallig lees ik deze bijdrage vandaag en realiseer me dat ik nog twee foto’s heb van de bevrijders in de Dr. Schaepmanstraat vóór huis nr. 37 van de familie Brokamp. Hierop zijn zowel de militairen als enkele buurtgenoten te zien, o.a. Paul Brokamp. De foto is genomen door Theresa Brokamp.
Bij interesse wil ik ze u graag ter beschikking stellen voor publicatie.
Heel graag zou ik een exemplaar van de foto ‘s krijgen. Die plaats ik dan op de site van Molenberg. Bij voorbaat dank!Ron.
Bedankt voor het inzenden van de foto’s. Ze zijn inmiddels toegevoegd aan het artikel.
Beste redactie.
Ik heb u de betreffende foto’s inmiddels doorgestuuurd.
U bent vrij deze te plaatsen
Met vriendelijke groet,
H. Brokamp