Een begrip in Schandelen: “frietbakker” Bob

Na 40 jaar frites en snacks bakken, is op zondag 23 juni van dit jaar de laatste klant bediend. “Friture Bob” in de Heerlense wijk Schandelen is niet meer, maar zal wel nog lange tijd een begrip blijven. Tijd om terug te blikken!

Wim Huisken kan daar goed over meepraten: ‘Bob en ik gaan zo’n dikke vijftig jaar terug met elkaar.’ Nu er na veertig jaar een eind is gekomen aan het bekende fastfoodrestaurant, officieel ‘Friture Snackbar Bob’ geheten, vertelt Wim er graag over. ‘Ja, dan liep je door Schandelen en vroeg je aan iemand “waar zit Bob?” Nou, dan dan kreeg je gegarandeerd het antwoord “O, die zit daar!”, wijzend richting de flat van de Molenwei. Nee, denk niet aan een beeld ofzo, maar wel aan de enige friture die Schandelen rijk was.’

Aan de Oude Kerkstraat
Bob begon al op 17-jarige leeftijd met de friture, aan de Oude Kerkstraat. Daar had zijn vader naast de friture, een café. ‘De straat was toen ook wel wat winkels rijker,’ aldus Wim. ‘Later samen met zijn vrouw Monique, die uit een gezin van frietbakkers kwam, haar ouders hadden een friture in de Olmstraat.’ Vier decennia bracht Bob achter de toonbank door met zijn vrouw Monique. ‘Dat is meer dan een half mensenleven!’

 

Inrichting
De friture was vooral bekend om zijn jaren 50/60 inrichting. ‘Veel oranje en met hout afgewerkt’, zegt Wim. ‘Echt nog zo een oude friture, waarvan er vroeger meerdere waren in Heerlen.’ “Friture Bob” stond vooral bekend om hun lekkere frites en goede service. Wim: ‘Niets was te gek. Ook denkend aan de mensen uit andere landen, met hun Halal en Vega snacks. En niet te vergeten Bob zijn bekende schnitzel-menu op donderdag. Altijd voor een mooie prijs.’

‘Frietje bij Bob’
Bob was volgens Wim zeker nooit te beroerd voor welke sponsoring dan ook voor de vele verenigingen en instellingen die Schandelen rijk was of is. De friture van Bob en Monique vormde ook een vast punt tijdens carnaval. Wim: ‘Voor de vele verenigingen een must! Even “een frietje doen” bij Bob.’

Bewoners van Schandelen
Een paar jaar terug is Bob ziek geworden waarvoor hij naar de Verenigde Staten reisde. Iets dat natuurlijk niet vergoed werd. ‘Maar daar zag je de ware aard van de bewoners van Schandelen en een inzamelingsactie was het gevolg,’ weet Bob nog goed.

Met pensioen
Nu, na veertig jaar, komt een einde aan het werken in de friture en gaan Bob en Monique genieten van hun verdiende vrije tijd. ‘Ik wens hen een mooi pre-pensioen,’ besluit Wim. De redactie van HeerlenVertelt sluit zich daar uiteraard helemaal bij aan.

 

 

Foto boven: Monique en Bob, samen in hun friture.

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Binnen het bestuur van Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur en een Bachelordiploma Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij opdeed bij de Provincie Limburg, L1 Radio-Televisie en de gemeente Meerssen, werkt hij nu al ruim 13 jaar als communicatieadviseur en persvoorlichter bij Zuyderland. De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven en muziek maken met zijn band.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.