[80 jaar bevrijding] Hoensbroekse vrijwilligers op de foto

Toen de eerste delen van Limburg bevrijd waren, meldden verschillende jonge mannen zich als vrijwilliger aan bij het Amerikaanse leger. Vaak waren zij al actief geweest bij de Orde Diensten of in het verzet. Zo ook Geert Kinds. Een foto waarop hij is vastgelegd zou uiteindelijk ook eindigen op de cover van een nieuw tijdschrift dat sinds 1944 verscheen in Nederland: De Kijk (uitgegeven door het Amerikaans Ministerie van Voorlichting, om de Nederlanders te informeren over de vorderingen van de bevrijding).

De originele foto hing in het kantoor te Kasteel Hoensbroek waar de voedselbonnen tijdens en direct na de oorlog werden verstrekt. Dochter Jenny Bemelmans – Kinds vertelt: ‘Tante Alie, toen een meisje van een jaar of 16, moest voor thuis de bonnen gaan ophalen toen ze deze foto zag hangen van haar broer schietend met geweer. Ze vroeg of ze de foto mocht hebben omdat haar broer er op stond…en ze kreeg hem mee. Ze heeft op de achterzijde van de foto geschreven wie er op staan en waar de foto gemaakt is. Later heeft tante Alie de foto aan haar andere broer, oom Berend, gegeven, die hem altijd netjes in de bijbel bewaarde.’

Op de cover
Niet alleen hing de foto in het Hoensbroekse bonnenkantoortje, het beeld werd ook gebruikt op de cover van een nieuw tijdschrift dat sinds 1944 verscheen in Nederland: De Kijk. Dit tijdschrift, dat werd uitgegeven door het Amerikaans Ministerie van Voorlichting, had onder meer als doel de Nederlanders te informeren over de vorderingen van de bevrijding.

‘Op carnavalszondag 2 maart 2014 kregen wij bezoek van oom Berend en tante Erika. Hij had de foto in de hand, vertelde ons bovenstaand verhaal en gaf mij toen de foto. Ik was er reuze blij mee en trots op: mijn vader, Geert Kinds, in uniform in actie in Alsdorf Duitsland, vanuit het verzet meegegaan met de Amerikanen. Klasse. Nu zo’n 75 jaar geleden.’


Deze bijdrage verscheen in 2019 in de tentoonstelling en bijhorende krant De Vondst Vertelt, een samenwerking tussen De Vondst , Historisch Goud (Gemeente Heerlen), Heerlen Vertelt en de inwoners van Parkstad.

Destijds aangedragen door:
Berend (Bennie) Kinds en Jenny Bemelmans – Kinds

Foto: uitgave van de Kijk met Geert Kinds en Toon Jacobs uit Hoensbroek.

Frank

Frank van Opdorp (1985) is onder andere schrijver, media-cultuurwetenschapper, bedrijfsjournalist en communicatieadviseur. Binnen het bestuur van Heerlen Vertelt vervult hij de rol van hoofdredacteur. Frank studeerde in 2009 af aan de Universiteit van Maastricht, waar hij zijn Masterdiploma Cultuur- en Wetenschapstudies behaalde met een specialisatie in politieke cultuur en een Bachelordiploma Cultuurwetenschappen (2008) met een specialisatie in Media-cultuur. Na de ervaring die hij opdeed bij de Provincie Limburg, L1 Radio-Televisie en de gemeente Meerssen, werkt hij nu al ruim 13 jaar als communicatieadviseur en persvoorlichter bij Zuyderland. De Heerlense cultuur, samenleving en geschiedenis (en breder gezien ook die van Parkstad) heeft altijd zijn aandacht gehad en mede dit heeft er eind 2009 / begin 2010 toe geleid dat hij samen met initiatiefnemer Maurice van Opdorp Heerlen Vertelt inhoudelijk vorm gaf. Na het overlijden van Maurice, nam Frank de rol van hoofdredacteur op zich, in het bestuur dat momenteel verder bestaat uit voorzitter Michel Lemaire, penningmeester Jeroen Postma en secretaris Pim Odekerken. Buiten zijn grote interesse voor cultuur, actualiteit en media, houdt hij zich in zijn vrije uurtjes ook bezig met design, film, voetbal, hardlopen, schrijven en muziek maken met zijn band.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.